ΟΟΣΑ: Αναμένει άνοδο της ανεργίας στα ανεπτυγμένα κράτη, σε επίπεδα της Μεγάλης Ύφεσης

4 λεπτά ανάγνωση
7 Ιουλίου 2020

Τα ποσοστά της ανεργίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως θα διαμορφωθούν το 2020 στο υψηλότερο επίπεδο από την Μεγάλη Ύφεση και δεν θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2022 το νωρίτερο, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός προειδοποίησε ακόμη να μην αποσυρθούν γρήγορα τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, και τόνισε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεκινήσουν νέα προγράμματα για να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζομένους, ιδιαίτερα όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά.

Τα ποσοστά ανεργίας θα μπορούσαν να διαμορφωθούν ακόμη υψηλότερα εάν ξεσπάσει ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού και επιβληθούν νέα lockdowns.

Εάν οι ΗΠΑ πληγούν από ένα δεύτερο κύμα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι τα ποσοστά της ανεργίας του 12,9% το 2020 και το 11,5% το 2021, σε σχέση με το 11,3% το 2020 και 8,5% το 2021, εάν δεν υπάρχει βιώσιμη ανάκαμψη.

Τα lockdowns που επέβαλαν οι κυβερνήσεις από τα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον ιό, οδήγησαν σε μεγάλης κλίμακας απολύσεις. Σε όλα τα μέλη του ΟΟΣΑ, το ποσοστό της ανεργίας έχει επιστρέψει σε επίπεδα που τελευταία φορά παρατηρήθηκαν μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Βρισκόμαστε βασικά εκεί που ήμασταν το 2010, τόνισε ο Stefano Scarpetta, διευθυντής του τμήματος απασχόλησης στον ΟΟΣΑ. “Σε τρεις μήνες έχουμε χάσει όλα τα κέρδη στην απασχόληση που χρειάστηκαν μια δεκαετία για να επιτευχθούν”.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο 8,5% η ανεργία τον Φεβρουάριο

Στο 8,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο εφέτος.

Νέος κατώτατος μισθός στα 920 ευρώ: Αύξηση 41,54% από το 2019 – Ποιοί κερδίζουν

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 1η Απριλίου 2026, ο νέος κατώτατος μισθός,

ΔΥΠΑ: Ετήσια πτώση 5,9% της εγγεγραμμένης ανεργίας το Φεβρουάριο

Σε 903.928 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της