Πάνω από 24 ώρες μαίνεται η καταστροφική δασική πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της πυροσβεστικής. Σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου, “σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις Κεχριές.”

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι προωθείται η εκκένωση και του Σοφικού, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότιδεν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης δήλωσε στην ΕΡΤ πως δεν υπάρχει κίνηση του μετώπου της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα.

Στις Κεχριές Κορινθίας, παραμένουν οι πολλές διάσπαρτες εστίες, με συνεχείς αναζωπυρώσεις και στην περιοχή επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες.

Με εντολή Χαρδαλιά ενεργοποιείται η εφαρμογή “Copernicus”

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Νωρίτερα:

Εξακολουθεί και μαίνεται η φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πυρκαγιά είναι εκτός ελέγχου, με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες.

Όπως αναφέρει το Korinthos.tv, δόθηκε εντολή από τον δήμαρχο Κορινθίων για εκκένωση -προληπτικά- του οικισμού Δράσσα και του ράντζου-κατασκήνωσης “The Ranch” στο Σοφικό Κορινθίας. Όλα τα παιδιά θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Κορίνθου με τα λεωφορεία ΚΤΕΛ.

Οι ισχυροί άνεμοι τροχοπέδη στην προσπάθεια των πυροσβεστών
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, ωστόσο προκαλούν ανησυχία οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Νωρίτερα:

Συνεχίζεται η “κόλαση” στις Κεχριές. Εκκενώθηκαν 6 οικισμοί ενώ υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια. Πολύ μεγάλη η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Συνεχίζεται η δύσκολη μάχη με τη φωτιά στις Κεχριές στην Κορινθία, η οποία ήδη έχει κατακάψει μεγάλο μέρος της περιοχής.

Εξαιτίας της φωτιάς εκκενώθηκε και ο οικισμός Άγιος Ιωάννης. Αυτός είναι ο έκτος οικισμός που εκκενώνεται στην Κορινθία.

Οι κάτοικοι των οικισμών Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Δήμες και Αλαμάνο έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία αλλά και δικά τους μέσα σε ασφαλές μέρος κοντά σε παραλιακή περιοχή, ενώ εκκενώθηκαν και τα Αθίκια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στην περιοχή επιχειρούν 236 πυροσβέστες, 54 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων 6 ελικόπτερα και 4 α.ροπλάνα.

“Έχουν καεί 10 σπίτια”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Αθίκια έχουν καεί περίπου 10 σπίτια! Χτες είχε γίνει γνωστό ότι κάηκε ολοσχερώς κάηκε σπίτι στο Αλαμάνο. Μάλιστα όπως ανέφερε στο MEGA η φωτιά τώρα βρίσκεται στα 100 μέτρα από το χωριό.

Η μάχη των επίγειων δυνάμεων ήταν ονύχτια και δύσκολη  ενώ σημαντική είναι και η συμβολή των Αστυνομικών της Κορινθίας.

 

Αισιόδοξος για σήμερα ο Δήμαρχος Κορινθίας

«Η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με τους χειριστές των μηχανημάτων έργου, έδωσαν μεγάλη μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές», δήλωσε ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος στο ΑΠΕ.

Όπως εξήγησε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι ομάδες των πεζοπόρων τμημάτων επιχειρούσαν συνεχώς για να περιορίσουν το μέτωπο προς τον ‘Αγιο Ιωάννη και να προστατεύσουν τα σπίτια στην κοινότητα Αλαμάνο». Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Νανόπουλος, «οι χειριστές των μηχανημάτων έργου εργάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες».

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κορινθίων, «με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, το έργο των οποίων βοηθούν οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν ακόμα στην περιοχή», για να επισημάνει ότι «σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να ενισχυθούν οι άνεμοι». Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί προληπτικά από τα σπίτια τους, σημείωσε ότι «φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια, σε ξενοδοχεία και δημοτικούς χώρους».

Σχετικά με τα αίτια της φωτιάς, ο κ. Νανόπουλος είπε: «Κάτοικοι έχουν καταγγείλει σε εμένα πως υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις εμπρησμού και δεν αποκλείω το γεγονός, οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στο στρατόπεδο της περιοχής να έχουν καταγράψει στοιχεία, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στο πλαίσιο των ερευνών».

 

Facebook Comments