Στις τράπεζες το «κλειδί» για το story του Χρηματιστηρίου
Η ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και τα αποτελέσματα του 2020 των συστημικών τραπεζών
Η ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και τα αποτελέσματα του 2020 των συστημικών τραπεζών
Η ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και τα αποτελέσματα του 2020 των συστημικών τραπεζών, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις προηγούμενες μέρες, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά ότι ο κλάδος παραμένει το κλειδί για την ελληνική αγορά και την πορεία της. Η έντονη φημολογία και τα σενάρια για το… «πώς» της ΑΜΚ και την τιμή στην οποία θα αντληθούν τα νέα κεφάλαια, εκτός από την σημαντική πίεση στην μετοχή της Πειραιώς, άλλαξε το κλίμα οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις που σταδιακά επηρέασαν όλο το ταμπλό της αγοράς.
Ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αποσαφήνιση και η καλύτερη ορατότητα γύρω από την Πειραιώς αναμένεται να αφαιρέσει μία σημαντική αβεβαιότητα από το Χ.Α και μία πηγή αστάθειας, με την αγορά να ξαναβρίσκει τα πατήματά της, όπως φάνηκε και στην συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ τονίζουν πως εάν η ελληνική οικονομία σημειώσει ένα ισχυρό και βιώσιμο ριμπάουντ, τότε το trade των ελληνικών τραπεζών θα είναι από τα ισχυρότερα.
Ήδη οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ ελκυστικές, όπως σημείωσε η Optima Bank, καθώς διαπραγματεύονται με discount άνω του 50% σε σχέση με την Ε.Ε και τις ανεπτυγμένες αγορές και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο κλάδος θα σημειώσει re-rating μόλις βελτιωθεί η ορατότητα και εφαρμοστούν περαιτέρω δράσεις μείωσης του κινδύνου από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ειδικά σε ό,τι αφορά τα NPEs.
Όπως επισημαίνει η Euroxx, η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στη συνεχιζόμενη μάχη τους ενάντια στα NPEs αναμένεται και να καθορίσει την πορεία της οικονομίας και του ελληνικού χρηματιστηρίου το υπόλοιπο του 2021 H πανδημία θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών ενώ η χαμηλή λειτουργική κερδοφορία θα οδηγήσει σε χαμηλή εσωτερική ικανότητα παραγωγής κεφαλαίου. Σε αυτήν την προσπάθεια, το σχέδιο Ηρακλής 1 είναι πολύτιμος σύμμαχος, ενώ πρόσθετες πρωτοβουλίες (όπως το Ηρακλής 2 ή / και μια καλά σχεδιασμένη bad bank) σίγουρα θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των NPEs και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Παράλληλα, απόλυτα θετικά υποδέχτηκαν οι ξένοι αναλυτές τις επιδόσεις όσο και τις επόμενες κινήσεις που δρομολογεί η Alpha Bank, με στόχο την περαιτέρω μείωση των NPEs, επισημαίνοντας πως θα ενισχύσουν σημαντικά το επενδυτικό της story.
Η JP Morgan δήλωσε εντυπωσιασμένη από το γεγονός ότι μετά το κομβικό deal για το Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ, η Alpha Bank ανακοίνωσε δύο νέες συναλλαγές NPE για το 2021, συνολικού ύψους 2,9 δισ. ευρώ, με στόχο το απόθεμα NPEs να μειωθεί στα 5,9 δισ. ευρώ, από την κορυφή των 28 δισ. ευρώ το 2016. Έτσι έθεσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της στο 1,20 ευρώ με σύσταση «αγοράς». Η Goldman Sachs τόνισε πως τα νέα σχέδια μείωσης των NPEs που ανακοίνωσε η διοίκηση αναμένεται να ενισχύσουν την μετοχή της, και έτσι διατηρεί σύσταση «αγοράς» με τιμή-στόχο το 1,03 ευρώ. Αισιόδοξη εμφανίστηκε και η Wood θέτοντας την τιμή-στόχο το 1,5 ευρώ και δίνοντας επίσης σύσταση «αγοράς», τονίζοντας ότι εμφανίζει ανώτερη κεφαλαιακή θέση, γεγονός που δεν δικαιολογεί το σημαντικό discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της έναντι της Eurobank και της Εθνικής (στο 50%).
Από την πλευρά της η Axia Research τόνισε ότι η Alpha Bank γυρίζει σελίδα με την τιτλοποίηση Galaxy και διατήρησε την τιμή-στόχο των 2,40 ευρώ με σύσταση «αγοράς», ενώ όπως έχει επισημάνει οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αποτελέσουν ένα ισχυρό επενδυτικό story.
Συγκεκριμένα, αναμένει ότι φέτος θα εφαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, ειδικά σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις NPE, καθώς και μία σειρά κεφαλαιακών ενεργειών οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα προκαλέσουν «αραίωση» (dilution) στους μετόχους, για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις τιτλοποιήσεις και να διατηρήσουν τους δείκτες κεφαλαίου πάνω από τα επίπεδα των εποπτικών απαιτήσεων. Επιπλέον, οι προμήθειες των τραπεζών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν λόγω της βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας, το κόστος κινδύνου προβλέπεται να είναι χαμηλότερο έναντι του 2020, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να μειωθούν καθώς τα NPEs «φεύγουν» από τους ισολογισμούς.
Κατά την Axia, μετά τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς και τις κινήσεις των ιδίων των τραπεζών, η ορατότητα σίγουρα έχει βελτιωθεί σε πολλούς τομείς, κυρίως στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και στα κεφάλαια. Το πιο σημαντικό είναι ότι το 2021 θα είναι ένα έτος μετάβασης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ένα βήμα προς την ομαλοποίηση το οποίο θα συνεχιστεί το 2022.
Αξίζει να αναφέρουμε πως το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες ήταν σημαντικό κατά το πρόσφατο συνέδριο για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που διοργάνωσε διαδικτυακά η Morgan Stanley. Η ποιότητα του ενεργητικού, οι τιτλοποιήσεις και οι προοπτικές των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρουσιάσεων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, με τις διοικήσεις των τριών ελληνικών τραπεζών που συμμετείχαν – Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς -να εμφανίζονται αισιόδοξες για την πρόοδο του προγράμματος «Ηρακλής, το οποίο είναι χρήσιμο για να συνεχίσουν οι τράπεζες τιτλοποιήσεις.
Θετικό σήμα δόθηκε και από το ΔΝΤ, το οποίο στο παρελθόν «ξεχώριζε» αρνητικά τις ελληνικές τράπεζες από τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κλάδο. Όπως δήλωσε το Ταμείο, οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν αρκετά κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας και να χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη. Σημείωσε πως ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου αναμένεται να μειωθεί από 14,7% σε 13,1% έως το τέλος του 2021 εάν διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης, ενώ καμία τράπεζα δεν θα παραβεί την ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση ακόμη και χωρίς υποστήριξη πολιτικής.
Facebook Comments