Στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών επιστρέφει το Χρηματιστήριο – Οι προσδοκίες και οι προοπτικές
Ανθεκτικές, αλώβητες και γεμάτες με άμυνες για τη συνέχεια εμφανίζονται οι διεθνείς αγορές
Ανθεκτικές, αλώβητες και γεμάτες με άμυνες για τη συνέχεια εμφανίζονται οι διεθνείς αγορές
Ανθεκτικές, αλώβητες και γεμάτες με άμυνες για τη συνέχεια εμφανίζονται οι διεθνείς αγορές, με τους αναλυτές και τους επενδυτές να εκτιμούν πως το ράλι θα συνεχιστεί στο υπόλοιπο της χρονιάς, κόντρα στις δυσκολίες που θέτουν στην οικονομία και στη επιστροφή στην ανάκαμψη τα παρατεταμένα lockdowns, η πορεία των εμβολιασμών ειδικά στην Ευρώπη η οποία έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που εντείνουν την αβεβαιότητα για το «πότε» θα μπορέσει να ελεγχθεί η πανδημία. Σε αυτό το περιβάλλον, το παραδοσιακά πιο ευάλωτο και ευμετάβλητο Χ.Α, αν και δεν έχει καταφέρει φέτος να ακολουθήσει τους ρυθμούς των ξένων αγορών, με την Wall Street να κινείται σε ιστορικά υψηλά και την Ευρώπη να καταγράφει ισχυρό ράλι, εκτιμάται πως πέραν των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών θα ανεβάσει ταχύτητα αργότερα μέσα στο έτος, μαζί με την οικονομία, κάτι που έχει ήδη φανεί από τον Μάρτιο. Οι εταιρικές συμφωνίες, οι εκδόσεις ομολόγων και τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2020 των εισηγμένων που συνεχίζονται, αναμένεται να ωθήσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον των επενδυτών στο Χ.Α, ενώ οι επιλεκτικές τοποθετήσεις ή το stock picking αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί την βασική στρατηγική στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Όλα δείχνουν πως ο Μάρτιος εξελίσσεται σε καθοριστικό μήνα για την αλλαγή τάσης και την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει «γυρίσει» σε κέρδη από τις αρχές του έτους (όπως και ο τραπεζικός δείκτης), έχει επιστρέψει στα επίπεδα όπου βρισκόταν ακριβώς πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και «οραματίζεται» τις 900 μονάδες, και κοντά στα επίπεδα που είχε σταματήσει (απότομα) το ισχυρό ράλι του 2019 το οποίο και είχε φέρει το Χ.Α στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς.
Εάν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα και αν το επενδυτικό ενδιαφέρον «μεταφραστεί» και σε σημαντική ενίσχυση του τζίρου, τότε το σενάριο στο οποίο «ποντάρουν» πολλοί εγχώριοι αναλυτές, για σημαντική ανάκαμψη του Χ.Α εντός του έτους με την στήριξη της αναζωογόνησης της οικονομίας από τα εμβόλια και το άνοιγμα του τουρισμού, μοιάζει όλο και πιο πιθανό. Το σίγουρο είναι ότι η μεταβλητότητα έχει «ριζώσει» στη Λεωφόρο Αθηνών αυτό το διάστημα, ενώ ακόμη τo lockdown συνεχίζει να ταλανίζει την οικονομία σε αυτό το δύσκολο τρίμηνο. Οι επίλεκτές τοποθετήσεις συνεπώς, αποτελούν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πιο ισχυρό όπλο των επενδυτών βραχυπρόθεσμα, ενώ το μόνο βέβαιο είναι πως μία «πειστική» και διατηρήσιμη ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη απαιτεί γενικευμένη συμμετοχή των δεικτοβαρών τίτλων και επομένως τη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου, καθώς και αυξημένες συναλλαγές.
Και τα δύο αυτά «στοιχεία» έχουν αρχίσει και φαίνονται ήδη στο ταμπλό. Ο τζίρος έχει ανεβάσει ρυθμούς παρά το γεγονός ότι οι εταιρικές εκδόσεις (όπως των ΔΕΗ και Alpha Bank) «τραβούν» ρευστότητα από την αγορά, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υπεραποδίδει χάρη και στη συνέχιση των θετικών εξελίξεων γύρω από τη μείωση του ρίσκου στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και την αύξηση της κινητικότητας. Εξελίξεις οι οποίες, “ζεσταίνουν” το ενδιαφέρον των επενδυτών, επιτρέποντας έτσι στο Χ.Α. να συνεχίσει και αυτόν τον μήνα την ανάκαμψη που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.
Διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί για τις προοπτικές της λεωφόρου Αθηνών κυρίως λόγω της ανάκαμψης που θα φέρουν οι εμβολιασμοί στην οικονομία και τον τουρισμό αργότερα μέσα στο έτος. Η μικρότερη της αναμενόμενης συρρίκνωσης του ΑΕΠ για το 2020 αποτελεί σίγουρα θετικό καταλύτη για την αγορά. Όπως σχολιάζει η Citi, αν και το ελληνικό ΑΕΠ τείνει να έχει μεγάλες διακυμάνσεις, λόγω της εξάρτησής του από τον τουρισμό, κάτι που μπορεί να έχει «φουσκώσει» την ανάπτυξη του δ’ τριμήνου, ωστόσο τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία αφήνουν ένα πιο θετικό «αποτέλεσμα μεταφοράς» (carry-over) για το 2021. Έτσι, αναμένει ισχυρή ανάκαμψη της δραστηριότητας στο α’ εξάμηνο του 2021, με την στήριξη της επανεκκίνησης των τουριστικών εισροών και την έναρξη της επενδυτικής δραστηριότητας λόγω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Από την πλευρά της η Axia σημείωσε επίσης πως αν και η ύφεση το 2020 ήταν βαθιά, ωστόσο η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν και αυτό προσθέτει «πόντους» για το τρέχον έτος, παρέχοντας αισιοδοξία για μία πιο ήπια «μεταφορά» στο 2021. Ωστόσο, σε ότι αφορά το σύνολο του 2021, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών ο οποίος και θα καθορίσει την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν.
Οι πρόσφατες πιέσεις και η υποαπόδοση του Χ.Α έχει κάνει τις ελληνικές μετοχές πολύ ελκυστικές, προσφέροντας μία σημαντική ευκαιρία σε οποίους επενδυτές επιλέξουν να τοποθετηθούν. Όπως σημειώνει η Merit Securities, το ελληνικό Χρηματιστήριο, έχει υποαποδώσει του πανευρωπαϊκού δείκτη EuroStoxx και των αγορών της περιφέρειας από τις αρχές του έτους, λόγω της αδύναμης πορείας των τραπεζικών μετοχών το προηγούμενο διάστημα του παρατεταμένου lockdown, της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, των εντάσεων με την Τουρκία και την πορεία του τουρισμού. Ωστόσο, τονίζει, πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, καθώς διαπραγματεύονται με σημαντικά discount έναντι των ευρωπαϊκών.
Ένα νέο θετικό σήμα στο Χ.Α δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από την αλλαγή στάσης της HSBC. H βρετανική τράπεζα αναβάθμισε τη στάση της για τις ελληνικές μετοχές σε «overweight» για πρώτη φορά μετά από 12 μήνες, με παράλληλη μείωση των θέσεών της στις τουρκικές μετοχές.
Όπως τόνισε, βλέπει επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα καθώς το story των ελληνικών μετοχών βελτιώνεται. Το 2020 η Ελλάδα υποαπέδωσε στο μακροοικονομικό μέτωπο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως λόγω του τουρισμού. Ωστόσο, η HSBC θεωρεί ότι πλέον μπορεί να είναι πιο αισιόδοξη για την φετινή τουριστική σεζόν, λόγω και της προόδου στο μέτωπο των εμβολίων. Βέβαια, η πορεία του κλάδου ακόμη παραμένει αβέβαιη, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές πόση από αυτήν την ανάκαμψη θα συμβεί το 2021 και πόση το 2022. Μετά το μεγάλο σοκ στον κλάδο πέρσι, πάντως, εκτιμά ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν σημαντική προσπάθεια για να ξεκινήσει ο τουρισμός φέτος. Αυτό θα είχε σημαντική επίδραση για στην ελληνική οικονομία και τις μετοχές των οποίων οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, με τον δείκτη p/e να είναι αρκετά χαμηλότερος σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και τη μερισματική απόδοση να είναι υψηλή στο 4,4%.
Επιπλέον, όπως επεσήμανε, το μεγάλο story της ελληνικής αγοράς, σχετίζεται με τις τράπεζες. Η προσπάθεια μείωσης των παλαιών NPEs είναι σε εξέλιξη και θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς, ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι επίσης μέρος του trade της αναθέρμανσης της οικονομίας που ευνοεί γενικότερα τον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης.
Σημαντικό σήμα για το Χ.Α. αποτελούν εδώ και πολύ καιρό τα ελληνικά ομόλογα. Αν και το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις τους είχαν πάρει την ανιούσα, οι πιέσεις αποδείχθηκαν βραχυπρόθεσμες, με την ΕΚΤ να σημάνει την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα ανεχτεί άλλη αναταραχή, ανεβάζοντας σημαντικά τους ρυθμούς αγορών υπό το PEPP το επόμενο διάστημα. Αυτό προκάλεσε ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις του 10ετούς να υποχωρούν στο 0,77% από 1,13% πριν μόλις μερικές ημέρες, ενώ σε αρνητικά επίπεδα βρέθηκε η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, αποτελώντας έτσι τον τρίτο ελληνικό κρατικό τίτλο, μετά το 2ετές και το 3ετές ομόλογο, ο οποίος απολαμβάνει το καθεστώς των αρνητικών επιτοκίων. Παράλληλα, η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, καθώς κατά τη δημοπρασία ελληνικών εντόκων γραμματίων διάρκειας ενός έτους, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,22% και πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειώσει η προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση τον περασμένο Δεκέμβριο (-0,26%).
Παρά το δύσκολο ξεκίνημα του μήνα λόγω του sell-off, τελικά ο Μάρτιος εξελίσσεται πολύ θετικά και σε ότι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Πριν τα τέλη του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ενώ ο ΟΔΔΗΧ «κοιτάει» ήδη τις επόμενες κινήσεις του, η οποίες θα υλοποιηθούν άμεσα εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά.
Facebook Comments