Το περαιτέρω ράλι των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης, με μείωση των αποδόσεων και των spreads είναι βέβαιο μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, εκτιμά η Capital Economics, σημειώνοντας πως η βελτίωση των ελληνικών ομολόγων η οποία και ήταν θεματική το τελευταίο 24ωρο, θα συνεχιστεί. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, οι λόγοι για… ακόμα καλύτερες μέρες στην αγορά ομολόγων δεν σταματούν στην ΕΚΤ, και είναι αρκετοί.

Η απόφαση της ΕΚΤ να εντείνει τον ρυθμό των αγορών στο πρόγραμμα PEPP υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την αγορά κρατικών ομολόγων για αρκετό χρονικό διάστημα, κάτι που ενισχύει την άποψη της Capital Economics, ότι οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια της ευρωζώνης θα τελειώσουν το 2021 σε χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Capital Economics αναμένει ότι τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων στην Ιταλία και την Ελλάδα έναντι των γερμανικών θα μειωθούν περαιτέρω, και προς τις 70 μονάδες βάσεις έως το τέλος του 2021, από περίπου 100 μ.β και 115 μ.β σήμερα, ενώ τα spreads στην Πορτογαλία και την Ισπανία θα μειωθούν από περίπου 55 μ.β και 65 μ.β, στις 40 μ.β.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments