Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας η Citigroup τονίζοντας πως το χειρότερο σενάριο γίνεται πλέον το βασικό για την περιοχή, με τη βαθιά ύφεση να χτυπά με βεβαιότητα και με θόρυβο.

Όπως σημειώνει, η πρόσφατη εκτίμησή της για μια ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη έγινε υπερβολικά αισιόδοξη με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν αυξηθεί κατά 30% περαιτέρω και βασικούς οικονομικούς δείκτες να δείχνουν ότι έρχεται ύφεση όπως αυτή του 2011/12 ή ακόμα και του 2008/9. Η δράση πολιτικής μπορεί ακόμα να αποτρέψει τα χειρότερα, αλλά μια πιο έντονη ύφεση και παρατεταμένη αδυναμία θα είναι δύσκολο να αποφευχθούν πλέον.

Έτσι, η Citi μειώνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2023 σε -1% για τη ζώνη του ευρώ και -2% για τη Γερμανία, ενώ ύφεση 0,9% προβλέπει και για την Ιταλία. Η επιστροφή στην προ-πανδημίας πορεία του οικονομικού δυναμικού φαίνεται απίθανη εκτός εάν ο συντονισμός νομισματικής-δημοσιονομική πολιτικής επιφέρει σημαντική επιτάχυνση των επενδύσεων, όπως υπογραμμίζει.

Στον απόηχο της εντεινόμενης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, αλλά και των παρατεταμένων επιπτώσεων της πανδημίας και των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών, οι βασικοί οικονομικοί δείκτες έχουν σημειώσει νέα χαμηλά και δείχνουν πολύ χειρότερο αποτέλεσμα από μια ήπια ύφεση.

Την τελευταία μιάμιση εβδομάδα, σχεδόν όλοι οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας της ζώνης του ευρώ πήραν μια αποφασιστική τροπή προς το χειρότερο. Ο σύνθετος PMI μειώθηκε στο 49,4, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ESI) στο 99,0. Και οι δύο ήταν πολύ πιο αδύναμοι από τις προβλέψεις και ξεπέρασαν τα κρίσιμα επίπεδα (50 και 100, αντίστοιχα) για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021. Και οι δύο παρέμειναν μακριά από το έδαφος της ύφεσης, το οποίο βλέπουμε στο 48 και 95, αντίστοιχα, αλλά άλλοι βασικοί δείκτες δείχνουν ότι αυτό είναι απίθανο να διαρκέσει.

Τον Ιούλιο, ο δείκτης Ifo της Γερμανίας, ένας καλός δείκτης για τις επενδύσεις, έφτασε στο κατώτατο σημείο της κρίσης του 2008/9. Ο ρυθμός αύξησης της περιορισμένης προσφοράς χρήματος Μ1 (μετρητά και καταθέσεις μίας ημέρας νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων), προσαρμοσμένος για τον πληθωρισμό, υποχώρησε κάτω από -1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό το 2008, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ μειώθηκε με ρυθμό 1% ετησίως τρία τρίμηνα αργότερα.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments