Οι προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη συνεχίζουν να επιδεινώνονται και η ύφεση είναι βέβαιη στο τρέχον β’ εξάμηνο, όπως εκτιμά η Goldman Sachs.

Το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση θα το καθορίσουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου, η πορεία της αγοράς κρατικών ομολόγων με φόντο την Ιταλία και το νέο εργαλείο της ΕΚΤ, καθώς και η πορεία της οικονομία των ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, η Goldman επισημαίνει πως τρεις είναι οι παράγοντες που “δείχνουν” ύφεση στην ευρωζώνη το β‘ εξάμηνο και είναι οι εξής:

Πρώτον, τα δεδομένα της δραστηριότητας έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω και σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Ο σύνθετος δείκτης PMI έπεσε κάτω από το 50 τον Ιούλιο, λόγω της απότομης εξασθένησης της ανάπτυξης στη Γερμανία. Ενώ η άμβλυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, η αξιοσημείωτη επιβράδυνση της ανάπτυξης των υπηρεσιών αποτέλεσε έκπληξη, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη των υπηρεσιών μετά την Όμικρον έχει ολοκληρωθεί.

Δεύτερον, η μειωμένη προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου και οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου θα επηρεάσουν σημαντικά τη δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα. Ενώ η επανέναρξη μέρους των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μετά το τέλος της περιόδου συντήρησης παρείχε κάποια ανακούφιση, η Goldman εκτιμά ότι ο τρέχων ρυθμός ροής 40% θα επιφέρει σημαντική επιβράδυνση στη βιομηχανική δραστηριότητα.

Τρίτον, η πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι καθυστερεί τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ιταλία και οι εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου αυξάνουν την αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές πολιτικής.

Το νέο βασικό σενάριο της Goldman Sachs είναι για μια τεχνική ύφεση στην ευρωζώνη με συρρίκνωση -0,1% το τρίτο τρίμηνο και -0,2% το τέταρτο τρίμηνο (όχι σε ετήσια βάση) πριν από την επιστροφή της ανάπτυξης το α’ τρίμηνο του 2023.

Ο λόγος που βλέπει μέτρια ύφεση είναι ότι αναμένει ότι όλοι οι παραπάνω αντίθετοι άνεμοι θα αμβλυνθούν από (1) τη συνεχή ανάπτυξη της δραστηριότητας υπηρεσιών (με έντονη τουριστική περίοδο στην Ισπανία), (2) τη συνεχή δημοσιονομική στήριξη (με περισσότερα μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια) και (3) τη μερική μείωση της υπερβολικής εξοικονόμησης των νοικοκυριών.

Επομένως, δεν πιστεύει ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη, αλλά βλέπει πιθανότητα 60% για κάτι τέτοιο τον επόμενο χρόνο. Μεταξύ των χωρών, η Γερμανία και η Ιταλία θα βρεθούν ξεκάθαρα σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο, ενώ η Ισπανία και η Γαλλία συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Οι κίνδυνοι για πιο βαθιά ύφεση είναι υπαρκτοί, σε περίπτωση ακόμη πιο σοβαρής διακοπής των ροών φυσικού αερίου, νέων πιέσεων στα κρατικά ομόλογα ή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments