Με μία… αριστοτεχνική κίνηση ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατάφερε με την πρώτη μόλις έξοδο του έτους στις αγορές, να καλύψει ήδη το 50% του δανειακού προγράμματος του 2023 και έτσι να μπορεί να «παρακολουθήσει» με ψυχραιμία, στη συνέχεια, την όποια αστάθεια και τις όποιες πιέσεις προκαλέσουν στην αγορά η συνέχιση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι εθνικές εκλογές.
Με την έκδοση του νέου 10ετoύς ομολόγου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ (από τα 7 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για το σύνολο του 2023), έπειτα από την ισχυρή ζήτηση που σημειώθηκε από 230 εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, η οποία ξεπέρασε τα 21,9 δισ. ευρώ και ήταν από τις υψηλότερες που έχει συγκεντρώσει ποτέ ελληνικός τίτλος. Το επιτόκιο του νέου 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,279%, ωστόσο, χάρη στην ενεργή στρατηγική διαχείρισης χαρτοφυλακίου που έχει εφαρμόσει ο ΟΔΔΗΧ τα τελευταία χρόνια, καταφέρνοντας να υπέρ-αντισταθμίσει τον επιτοκιακό κίνδυνο (over-hedging), το πραγματικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο από τη νέα έκδοση, κινείται πολύ κάτω του 3% και προς το 2,6%.
Ο ΟΔΔΗΧ έκρινε – και σωστά – πως δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να περιμένει άλλο για να βγει στις αγορές, παρά το γεγονός ότι στα τέλη του μήνα αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση της χώρας για το 2023 από τον οίκο Fitch, με αναλυτές να μην αποκλείουν την αναβάθμιση η οποία και θα βελτιώσει την εικόνα των ελληνικών ομολόγων. Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε εξάλλου να αποτελέσει αφορμή για μία δεύτερη «έξοδο».
Άλλωστε, οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη τους έξοδο στις αγορές για φέτος, με τη ζήτηση να είναι αρκετά ισχυρή. Το γενικό περιβάλλον της αγοράς υποστηρίχθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ ο οποίος υποχώρησε κάτω από το 10% τον Δεκέμβριο, αν και οι επενδυτές εξακολουθούν να «βλέπουν» το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,5% τουλάχιστον (από 2% σήμερα). Μεγάλες εκδόσεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες και από Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ε.Ε, Γαλλία και Ιταλία, μεταξύ άλλων.
Επίσης, ο ΟΔΔΗΧ έτυχε να προλάβει τη… διορθωτική κίνηση που έσπευσαν να κάνουν σειρά αξιωματούχων της ΕΚΤ οι οποίο με μπαράζ δηλώσεών τους στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, θέλησαν να ακυρώσουν την όποια λανθασμένη τιμολόγηση της αγοράς για βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, έπειτα και από το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. Γεράκια και περιστέρια του Δ.Σ της ΕΚΤ εμφανίστηκαν κάθετοι ότι αυτό που έχει ήδη δηλώσει η Λαγκάρντ – και το επανέλαβε στο Νταβός -, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων, ισχύει, γεγονός που οδήγησε στη συνέχεια σε πιέσεις στην αγορά ομολόγων.
Στο «μυαλό» του ΟΔΔΗΧ υπάρχουν φυσικά και οι εθνικές εκλογές. Με δεδομένο ότι η εκλογική διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα και να προκαλέσει ένα διάστημα αστάθειας στην αγορά όπως έχουν επισημάνει και οι διεθνείς οίκοι, είναι λογικό να προτιμήσει να καλύψει σημαντικό μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του έτους, εμπροσθοβαρώς. Η Moody’s σε νέα έκθεσή της επανέλαβε πως οι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι είναι υψηλότεροι για τις χώρες που πλησιάζουν σε εκλογές, ειδικά σε αυτές με ήδη ασταθή πολιτική δυναμική ή με κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις όπως η υψηλή εισοδηματική ανισότητα και η ανεργία των νέων, που είναι ξεκάθαρα ορατές και αποτελούν μείζονα ζητήματα στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Πάντως ο οίκος τόνισε πως η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα καταγράψουν ανάπτυξη το 2023 έναντι του 60% των χωρών της ευρωζώνης που θα βρεθούν σε ύφεση, ενώ εκτίμησε πως η χώρα μας θα καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους διεθνώς το 2019-2023, καθώς θα διαμορφωθεί στο 162,9% με σωρευτική πτώση 18%.
Ο ΟΔΔΗΧ κατάφερε έτσι να εκμεταλλευτεί την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει από τους επενδυτές για τις εκδόσεις ομολόγων της ευρωζώνης, κεφαλαιοποιώντας και το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί από το μπαράζ θετικών εκθέσεων των διεθνών οίκων το τελευταίο διάστημα, που «βλέπουν» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα εντός του τρέχοντος έτους.
Άλλωστε η εκδοτική στρατηγική του Οργανισμού είχε σχεδιαστεί να είναι και φέτος εμπροσθοβαρής, με «ασφαλείς« κινήσεις. Έτσι, θα έχει στη συνέχεια την άνεση να κινηθεί ανάλογα με τη συγκυρία, χωρίς πίεση ή βιασύνη. Όταν για παράδειγμα Ελλάδα θα έχει αφήσει πίσω της τις εκλογές και μπορεί και να έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα έστω και από έναν οίκο αξιολόγησης, ή να είναι στα πρόθυρα να το πετύχει, ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα, με θετικές εκπλήξεις για τις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείονται νέες πρόωρες αποπληρωμές των δανείων GLF, κάτι που θα αποφασιστεί ωστόσο προς το τέλος της χρονιάς, ανάλογα και με τις εξελίξεις.
Facebook Comments