Σε υψηλό 11 ετών η ζήτηση για το χρυσό το 2022

2 λεπτά ανάγνωση
1 Φεβρουαρίου 2023

Σε υψηλό 11 ετών ανήλθε η ζήτηση για το χρυσό το 2022 εξαιτίας των “κολοσσιαίων αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και από τις έντονες αγορές επενδυτών”, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Η ετήσια ζήτηση χρυσού εκτινάχθηκε 18% στους 4.741 τόνους (εξαιρουμένων των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αποτελεί το μεγαλύτερο ετήσιο ποσοστό από το 2011, τροφοδοτούμενη από τη ζήτηση ρεκόρ 1.337 τόνων το τέταρτο τρίμηνο.

Το κλειδί για την άνοδο ήταν το υψηλό 55 ετών των 1.136 τόνων που αγόρασαν οι Κεντρικές Τράπεζες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αυτό σηματοδότησε αύξηση 152% από το 2021, όταν οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν μόλις 450 τόνους χρυσού και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού απέδωσε την άνοδο στη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τον υψηλό πληθωρισμό.

Oι καθαρές αγορές κεντρικών τραπεζών το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν σε 417 τόνους, ανεβάζοντας τις συνολικές αγορές του δεύτερου εξαμήνου στους 862 τόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτακτες ειδησεις Ελλαδα

Πτώση χρυσού: Κάτω από τα $4.620 με πίεση από το ισχυρό δολάριο

Σε τροχιά ήπιας αλλά διαδοχικής υποχώρησης κινείται ο χρυσός.

Πτώση στον χρυσό: Πιέσεις από το ισχυρό δολάριο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του χρυσού τη Δευτέρα, καθώς η ενίσχυση του

Χρυσός: Πτώση μετά τα υψηλά δύο εβδομάδων – Πιέσεις από Τραμπ και άνοδο πετρελαίου

Σημαντική διόρθωση καταγράφει η τιμή του χρυσού, μετά την πρόσφατη ανοδική πορεία