«Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορούμε να συζητήσουμε για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο»

6 λεπτά ανάγνωση
7 Δεκεμβρίου 2023
Please go to your Post editor » Post Settings » Post Formats tab below your editor to enter video URL.

Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν λύσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την άνοιξη την Άγκυρα, ενώ τόνισε ότι «η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά, συγκυρίες μας έφεραν απέναντι, όμως αισθάνομαι χρέος να φέρουμε τα κράτη δίπλα – δίπλα. Οφείλουμε στο όνομα των επόμενων γενιών να χτίσουμε ένα αύριο που σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει ένας ούριος άνεμος».





 

Είπε επίσης ότι, με την υπογραφή Διακήρυξης σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας, οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σταδιακά και στα επόμενα βήματα, διευρύνοντας τη θετική ατζέντα και τα ΜΟΕ, αλλά και την οικονομική συνεργασία. «Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, η επόμενη φάση του διαλόγου μπορεί να περιλαμβάνει τη μόνη διαφορά: οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το 1930 υπεγράφη στην Άγκυρα Σύμφωνο Φιλίας και σημείωσε ότι είναι ενεργή η παρακαταθήκη των Ινονού – Βενιζέλου. «Σήμερα, 100 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης συνάπτεται διακήρυξη σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας. Η διακήρυξη επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας» επεσήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Στρατηγικός διάλογος με φόντο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Η επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη

Κρήτη: Τουρκική κορβέτα παρενόχλησε ιταλικό ερευνητικό πλοίο

Τουρκική κορβέτα αποπειράθηκε να διακόψει το έργο ιταλικού ερευνητικού πλοίου σε περιοχή

Προκλητικές δηλώσεις Μπαχτσελί: Δεν γίνεται να σκεφτούμε τα Δωδεκάνησα χωρίς την Τουρκία

Διατηρώντας την ίδια ρητορική, δε, κάλεσε την Ελλάδα «να προσέχει τα βήματά