Ο χρόνος της εκδήλωσης των πρωτοβουλιών του κ. Μητσοτάκη είναι ακόμα ρευστός. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, θέλει να μελετήσει τα δεδομένα και τις επιλογές του, να αξιολογήσει τα πρόσωπα που είναι τώρα στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και όσα είναι στην «δεξαμενή» της Κ.Ο. της ΝΔ.

Για να γίνει αυτό, συνεπώς, χρειάζονται 2-3 μέρες ακόμα. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, θα μπορούσε να κάνει μια κίνηση στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Βέβαια, η χθεσινή του αναφορά στον Alpha ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή θα με την παρούσα σύνθεση «έδειξε» ελαφρά μετάθεση των εξελίξεων για την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του επιβεβαιώνει ότι θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά επισημαίνει ότι «δεν κάνω αλλαγές για τις αλλαγές». «Γρήγορες κινήσεις ναι, βιαστικές όχι», προσθέτει, θέλοντας να δείξει ότι σε αυτή τη φάση θέλει να κάνει μια ουσιαστική παρέμβαση στο κυβερνητικό σχήμα, σε μια κρίσιμη καμπή για την κυβέρνηση.

Υπάρχουν και κορυφαίοι υπουργοί που αναμένεται να παραμείνουν αμετακίνητοι. Παραδείγματα τέτοιων οι τρεις που είδαν τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Νίκος Δένδιας, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η Λίνα Μενδώνη, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης κ.α. Από την άλλη, αλλαγές θα υπάρξουν σε θέσεις υπουργών-και με εξόδους από το σχήμα-αλλά και σε αυτές των υφυπουργών, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν και προαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται βασίμως ότι τα στελέχη της ΝΔ που θα εισέλθουν στην κυβέρνηση θα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία και ο κ. Μητσοτάκης δύσκολα θα πειραματιστεί εκ νέου. Ήδη, αρκετοί βουλευτές «κάθονται» σε ανάμενα κάρβουνα, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθούν για πρώτη φορά και νεότεροι βουλευτές.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments