Την έναρξη των πυρετωδών συσκέψεων ενόψει τη ΔΕΘ, η οποία παραδοσιακά αποτελεί το πολιτικό ορόσημο της χρονιάς, σημαίνει η επιστροφή του Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να ανέβει στη Θεσσαλονίκη κρατώντας… καλάθι, με δεδομένες τις συγκεκριμένες δημοσιονομικές δυνατότητες, αλλά θα εστιάσει ιδιαίτερα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων που αφορούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Κεντρικό σκέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι οι παρεμβάσεις για τη στήριξη των οικογενειών, αλλά και για τη στεγαστική κρίση.  Στο τραπέζι είναι η παροχή σημαντικών κινήτρων στις οικογένειες με έμφαση στα παιδιά π.χ. ουσιαστική εξίσωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, φοροαπαλλαγές για το δεύτερο και το τρίτο παιδί, αλλά και ουσιαστική αύξηση των επιδομάτων τέκνων, καθώς λόγω της αύξησης των εισοδημάτων αρκετοί δικαιούχοι έμεναν εκτός περιμέτρου. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη οικογενειών με ένα ή δύο παιδιά.

Επίσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια ουσιαστική παρέμβαση για την αναμόρφωση των επιδομάτων πρόνοιας. Με δεδομένη την ουσιαστική μείωση της ανεργίας κάτω από το επίπεδο του 10%, ο στόχος είναι το επίδομα ανεργίας να αφορά στους πραγματικούς ανέργους και να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο εργασίας π.χ. για όσους εργάζονται εποχικά και τους χειμερινούς μήνες επιλέγουν το «καταφύγιο» του επιδόματος. Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος των δημόσιων υποδομών και ειδικά στις υποδομές της υγείας, δίνοντας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα στην ομιλία του για το πότε θα γίνουν «εγκαίνια» σε ανακαινισμένες μονάδες υγείας, με όπλο και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments