Βαρύς αχός σηκώθηκε απο την ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές της ΝΔ προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκι για τα «κόκκινα δάνεια». Αναμενόμενο.

Ήταν η πρώτη φορά από το 2019 που βουλευτές της ΝΔ, τόσοι πολλοί μαζί (που ελέγχουν και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποστηρίζουν κάποιοι κακεντρεχείς) κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση με ένα σοβαρού κοινωνικού περιεχομένου θέμα, όπως είναι τα κόκκινα δάνεια και η (ομολογουμένως πανάθλια) συμπεριφορά των servicers, που τα έχουν αγοράσει σε εξευτελιστικές τιμές και τα απαιτούν στην ολότητα τους συν δυσβάστακτους τόκους.

Μεγάλο μέρος των μέσων επικοινωνίας αλλά κι αναλυτές και πολιτικοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την ερώτηση των 11 βουλευτών ως εκδήλωση, δήθεν, εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Μολονότι το επιχείρημα αυτό ακούγεται ως εύλογο δεν ισχύει. Ασφαλώς κι είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει στα 5,5 χρόνια που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στην εξουσία. Και μπορεί κάποιοι από τους βουλευτές που υπέγραψαν να έχουν παράπονα από την συμπεριφορά της ηγεσίας απέναντι τους η ακόμα και προσωπικές πικρίες. Που είναι θεμιτές και σε ορισμένες περιπτώσεις και δικαιολογημένες. Αλλά δεν είναι αυτό το κίνητρο τους.

Κατά τη γνώμη μου η ενέργεια τους ήταν υγιής. Ο βουλευτής είναι αιρετός εκπρόσωπος του ελληνικού λαού. Δεν είναι άβουλο όργανο μιάς κομματικής νομενκλατούρας, όπως συμβαίνει σε άλλα κόμματα ένθεν και κείθεν της ΝΔ. Κι από το Σύνταγμα, στο οποίο ορκίζεται αφοσίωση, έχει απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης γνώμης και ψήφου κι υποχρέωση να ασκεί έλεγχο στην κυβέρνηση. Δεν είναι χειροκροτητής η για να ψηφίζει ότι του λένε. Γι’ αυτό θεωρώ την πρωτοβουλία των «11» ως θετική, που συμβάλλει στην ενίσχυση και της θετικής εικόνας της ΝΔ και της κυβέρνησης και της προσπάθειας της να επαναπροσεγγίζει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της.

Δυστυχώς κάποιοι επιχείρησαν να την απαξιώσουν ως δήθεν εκδήλωση «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» από δήθεν «αντάρτες». Στη ΝΔ δεν υφίσταται ούτε εσωκομματική αντιπολίτευση ούτε αντάρτικο. Αντίπερα επικρατεί εσωκομματική δημοκρατία. Κι η ηγεσία του κόμματος είναι ανοικτή σε όλες τις απόψεις. Γι’ αυτό κι η ΝΔ είναι το μόνο ισχυρό κόμμα της χώρας διαρκώς και τα 50 χρόνια μετά την μεταπολίτευση. Κι αυτή την στιγμή, αντίθετα από ότι συμβαίνει σε άλλα κόμματα, ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης της.  

Facebook Comments