Η θετική προοπτική για την αξιολόγηση BBB- της Ελλάδας υπογραμμίζεται από την πτώση του δημόσιου χρέους, το πιο ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών τρωτών σημείων, σημειώνει ο οίκος Scope Ratings σε σημερινή ανάλυσή του.

Η Scope προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα μειωθεί στο 150,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 132,8% έως το 2029. Εάν επιτευχθεί, το επίπεδο του 2029 θα αποτελέσει τον χαμηλότερο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ από τις αρχές της ελληνικής κρίσης το 2009 και θα είναι κάτω από τον δείκτη χρέους της Ιταλίας (με υψηλότερη βαθμολογία BBB+) έως το 2027.

Οι προβλέψεις του οίκου για το χρέος αναγνωρίζουν την πρόσφατη δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας. Αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει ή έστω και ελαφρώς θα υπερβεί τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 2024 του 2,1% του ΑΕΠ, ενώ επικαιροποιεί την υπόθεσή του για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2025-27, το υπόλοιπο της θητείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments