Ο ύπνος αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινότητας και τη υγείας μας. Ουσιαστικά ξοδεύουμε κοιμώμενοι περίπου το 1/3 της ζωής μας. Έτσι, είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να προσθέσουμε ποιότητα στον ύπνο μας, ώστε να είναι αποτελεσματική η ανάπαυση και να μην αποτελεί πρόβλημα για την καθημερινότητά μας.

Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς και κάποιες σύγχρονες τεχνικές, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ποιοτικό ύπνο, ξυπνώντας ξεκούραστοι και μεγάλοι ενέργεια. Άλλωστε, γνωρίζουμε πως ένας κακός ύπνος είναι ικανός να μας επηρεάσει αρνητικά για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει σημαντικό background πίσω από κάποιες τεχνική, όμως συχνά αρκούν κάποιες απλές συμβουλές για να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο, που θα σας φτιάξει τη μέρα.

Έκθεση σε έντονο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας

Όσο ενοχλητικό μπορεί να είναι το φως κατά τη διάρκεια του ύπνου, τόσο ευεργετικό είναι όσο είστε ενεργοί μέσα στην ημέρα. Ο λόγος βεβαίως για το φυσικό φως από τον ήλιο, που έχει πολλά περισσότερα οφέλη από όσα νομίζετε. Σε ότι έχει να κάνει με την επίπτωση στον ύπνο πάντως, η παρουσία σε ηλιακό φως βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας τη νύχτα, ενώ βελτιώνει τον καρδιακό σας ρυθμό.

Μειώστε το blue light και τις οθόνες

Οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι πια βασικό στοιχείο της ζωής μας. Τις βρίσκουμε από τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές, μέχρι τηλεοράσεις, πρακτικές συσκευές στο σπίτι μας, ενώ υπάρχουν οθόνες ακόμα και στα MagicVaporizers. Οι οθόνες αποτελούν μια σημαντική ευκολία, η οποία όμως καλό είναι να περιορίζεται λίγο πριν τον ύπνο.

Συγκεκριμένα, καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση σε οθόνες μία ώρα πριν κοιμηθούμε. Μειώνονται τα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης που συμβάλλει στη χαλάρωση και στον βαθύ ύπνο.

Αποκτήστε σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Ο ύπνος είναι μια περίπλοκη σωματική διαδικασία, η οποία σχετίζεται άμεσα με τις λειτουργίες του σώματος. Ο οργανισμός σας λειτουργεί με ένα εσωτερικό ρολόι, ένα βασικό πρόγραμμα, που μπορείτε είτε να διατηρείτε, είτε να του βάζετε… εμπόδια. Ο καλός ύπνος δεν μπορεί να προκύπτει ξαφνικά και να φεύγει και να έρχεται. Αν έχετε πρόγραμμα και ο οργανισμός σας είναι έτοιμος για ύπνο, όταν του τον προσφέρεται αυτός θα είναι πολύ πιο ποιοτικός.

Αυτό ισχύει και για τις ώρες που ξυπνάτε, αφού το σώμα σας θα πρέπει να προσαρμοστεί σε μια συγκεκριμένη ποσότητα ύπνου, όπως εσείς του την ορίσετε.

Επένδυση στα… σύνεργα του ύπνου

Για την ποιότητα στον ύπνο μετράνε πολλοί οι άμεσοι παράγοντας, ότι έρχεται σε επαφή με το σώμα σας. Από το κρεβάτι μέχρι το στρώμα και τα μαξιλάρια, αλλά και τα παπλώματα και τα σεντόνια μπορούν να κάνουν τη διαφορά για έναν καλό ύπνο. Ωστόσο, αυτή είναι μια απολύτως υποκειμενική κατάσταση, αφού δεν υπάρχει για παράδειγμα ένα αντικειμενικά ιδανικό μαξιλάρι, που να προσφέρει τον τέλειο ύπνο σε όλους.

Έτσι, θα πρέπει να επενδύσετε χρόνο και να κάνετε δοκιμές, ώστε να βρείτε τον ιδανικό… εξοπλισμό για τον ύπνο σας. Έτσι, θα ξέρετε τι χρειάζεστε για να έχετε μια απολαυστική νύχτα και να είστε ευδιάθετοι και ενεργοί με το ξύπνημά σας.

Μην τρώτε και μην πίνετε πριν τον ύπνο

Μπορεί το φαγητό και το ποτό τις βραδινές ώρες να έχουν ενταχθεί στις περισσότερες κουλτούρες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι κάτι καλό για την υγεία μας και ακόμα πιο συγκεκριμένα για τον ύπνο μας. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το αλκοόλ σε μεγαλύτερες ποσότητες, επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών σας, αλλά και την συμπεριφορά κατά τον ύπνο σας. Μπορεί να προκύψει ροχαλητό ή υπνική άπνοια, ενώ δεν είναι σταθεροί οι παλμοί σας.

Σε οτι έχει να κάνει με τα υπόλοιπα υγρά, το πιθανότερο είναι πως θα σας σηκώσουν για να πάτε στην τουαλέτα μέσα στη νύχτα, κάτι που δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου σας.

Σχετικά με το φαγητό, οι μεγάλες ποσότητες είναι λογικό να επιβαρύνουν άμεσα τον ύπνο, αφού υπάρχει ενδεχόμενο για καούρες και βαρυστομαχιά. Γενικότερα, πάντως, έχει προκύψει από έρευνες πως είναι καλύτερο να αποφεύγουν την πρόσληψη υδατανθράκων πριν από τον ύπνο, αφού τον διαταράσσουν περισσότερο από τις υπόλοιπες τροφές.

Ο κανόνας 10-3-2-1-0

Ενδεχομένως να έχετε ακούσει για τον κανόνα 10-3-2-1-0, ο οποίος αναφέρεται στα χρονικά όρια σχετικά με ενέργειες πριν κοιμηθείτε. Έτσι, δεν προβλέπεται να καταναλώσετε προϊόντα καφεΐνης 10 ώρες πριν κοιμηθείτε για αρχή. Έπειτα, καλό είναι τρεις ώρες πριν τον ύπνο να μην έχετε καταναλώσει φαγητό, αλκοόλ και υγρά.

Επιπλέον, στις δύο ώρες είναι καλό να σταματήσετε τις εργασίες σας και να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε, ώστε να προετοιμαστείτε για έναν καλό, ξεκούραστο ύπνο. Μία ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι θα ήταν ιδανικό αν αποφεύγατε κάθε επαφή με ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση και υπολογιστή.

Facebook Comments