Η εποχική γρίπη είναι λίγο έως πολύ γνωστή σε όλους μας καθώς όλοι μας καθώς πολύ δύσκολα κάποιος κατά τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες δεν έχει περάσει γρίπη.

Τι ισχύει για την εποχική γρίπη, πως μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιες ομάδες ανθρώπων κινδυνεύουν περισσότερο, ποια είναι η θεραπεία και πότε πάμε στον ιατρό;

Τι είναι η εποχική γρίπη;

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια η οποία προκαλείται από τον παθογόνο ιό (ορθομυξοϊός) και μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού στους ανθρώπους. Η μετάδοση πραγματοποιείται μέσω σταγονιδίων με τον βήχα ή το φτάρνισμα και την άμεση επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Η γρίπη διακρίνεται σε 3 τύπους:

Α- Επηρεάζει όλα τα θηλαστικά και τα πτηνά

Β- Επηρεάζει σχεδόν αποκλειστικά τους ανθρώπους.

C- Επηρεάζει σχεδόν αποκλειστικά τους ανθρώπους.

Ειδικά ο τύπος Α έχει 28 υποτύπους.

Η γρίπη δεν μεταδίδεται με το κρύο όπως λανθασμένα θεωρούν κάποιοι άνθρωποι καθώς είναι παθογόνος ιός. Η τάση να θεωρούμε ότι τους κρύους μήνες μπορεί να “κολλήσουμε” γρίπη οφείλεται αφενός στην εποχικότητα του ιού και αφετέρου ότι κατά τους κρύους μήνες οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους, με κακό αερισμό, συνωστίζονται περισσότερο και άρα είναι ευκολότερο να μεταδοθεί ο ιός.

Συμπτώματα
Με ποια συμπτώματα συνδέεται η εποχική γρίπη;

Οι τύποι Α και Β παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα ενώ ο τύπος C προκαλεί μια ήπια ασθένεια – αδιαθεσία. Ο χρόνος επώασης για την εποχική γρίπη είναι από 1 έως 4 ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, αδιαθεσία, μυαλγίες, άλγος στο κατώτερο θωρακικό τοίχωμα, πονοκεφάλους, ρινική συμφόρηση και περιστασιακά ναυτία.

Ο πυρετός διαρκεί από 1 έως 7 ημέρες με πιο σύνηθες 3 με 5 ημέρες. Επίσης μπορεί να συνυπάρχει μη παραγωγικός βήχας και πονόλαιμος.

Η εποχική γρίπη στους ηλικιωμένους μπορεί να εκδηλώσει διαφορετικά συμπτώματα με αυτά να είναι μόνο ατονία και σύγχυση, συχνά χωρίς πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Ομάδες υψηλού κινδύνου
Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εποχική γρίπη όπως οι χρόνια πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ασθματικοί, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, παχύσαρκοι, σακχαροδιαβητικοί, έγκυες γυναίκες, ανοσοκατεσταλμένοι και οι ηλικιωμένοι, μπορούν να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων με τελικό αποτέλεσμα την διάχυτη ιογενή πνευμονίτιδα, υποξία και εισαγωγή στην Μ.Ε.Θ.

Διάγνωση
Με ποια εργαστηριακά ευρήματα εντοπίζεται και συνδέεται η εποχική γρίπη;

Όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης μπορούν να εμφανίσουν λευκοπενία στις εξετάσεις αίματος αλλά και πρωτεϊνουρία στην γενική ούρων. Υπάρχουν τεστ ανίχνευσης του ιού της γρίπης με δείγμα από τον φάρυγγα ή την ρινική κοιλότητα, με άμεσα αποτελέσματα (περίπου 15 λεπτά). Βέβαια υπάρχει και η πιο εξειδικευμένη και αξιόπιστη εξέταση PCR του φαρυγγικού επιχρίσματος στο εργαστήριο που μπορεί να δώσει γρηγορότερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα αν έχετε προσβληθεί από εποχική γρίπη ή κάποια άλλη ασθένεια.

Θεραπεία

Η καλύτερη θεραπεία για την εποχική γρίπη είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό συστήνεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ ο εμβολιασμός κάθε χρόνο την περίοδο Οκτώβρη-Νοέμβρη με το αντιγριπικό εμβόλιο σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αν δεν είναι δυνατός ο εμβολιασμός την περίοδο αυτή τότε μπορεί να γίνει καθ’ όλη την περίοδο που υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα. Επίσης η Αμερικανική Επιτροπή Πρακτικών Ανοσοποίησης καθώς και το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολόγων-Μαιευτήρων συστήνει τον εμβολιασμό σε όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 6 μηνών.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται στο 70-90 % και είναι καλά ανεκτό και ασφαλές. Η αντένδειξη εμβολιασμού είναι σοβαρή αλλεργία σε αυγό η οποία μπορεί να προκαλέσει ένα σπάνιο αλλά σοβαρό σύνδρομο (Guillain-Barre). Επίσης αν κάποιος παρουσιάζει πυρετό θα πρέπει να περιμένει να υποχωρήσει ο πυρετός και μετά να προχωρήσει στον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη.

Θεραπεία για την εποχική γρίπη όταν υπάρχουν έντονα συμπτώματα

Αν κάποιος νοσήσει από τον ιό της γρίπης και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα τότε η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική (αντιπυρετικά –αναλγητικά, ξεκούραση και ανάρρωση κατ’ οίκον) ενώ αν ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου ή έχει έντονα συμπτώματα και εργαστηριακή επιβεβαίωση ότι νοσεί από τον ιό της γρίπης τότε η θεραπεία περιλαμβάνει και αντιϊκό.

Facebook Comments