Η ευρωπαϊκή πορεία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε μέσα Μαρτίου. Άλλοι ικανοποιημένοι και άλλοι όχι. Από τους φίλους των ομάδων.

Οι ομάδες τους έφτασαν μέχρι και τους «16» των Europa και Conference League αντίστοιχα, στο γήπεδο όμως απεδείχθη ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν περισσότερο. Η Μπόντο Γκλιμτ σίγουρα δεν ήταν καλύτερη από τους «ερυθρόλευκους», ενώ η ιταλική Φιορεντίνα δεδομένα δεν ήταν φόβητρο.

Τη χρονιά συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυσή του, ο Ολυμπιακός τα ήθελε όλα. Πρωτάθλημα, Κύπελλο και πορεία στην Ευρώπη. Δικαιολογημένα η κατάκτηση του Conference League άνοιξε την όρεξη για κάτι μεγαλύτερο και οι συνθήκες για το φετινό Europa ήταν ευνοϊκές. Μεγάλο όνομα πέρα από τις μέτριες Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν υπήρχε, ενώ και οι εξαιρετικές Αθλέτικ Μπιλμπάο και Άιντραχτ δεν είναι απίθανο να αποκλειστούν σε νοκ άουτ. Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ είναι ικανός για όλα.

Του λόγου το αληθές, απεδείχθη στον αγώνα ρεβάνς με τους Νορβηγούς. Το 3-0 φάνταζε δύσκολο να ανατραπεί, όμως στο «Γ. Καραϊσκάκης» οι παίκτες του Βάσκου προπονητή μπήκαν αποφασισμένοι να το καταφέρουν. Ένταση, πάθος πίεση και ο κόσμος γύρω τους  τους έσπρωχνε προς το σπουδαίο επίτευγμα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εάν είχαν ελάχιστη τύχη μαζί τους, τόσο στη φάση του Τσικίνιο στο πρώτο ημίχρονο, όσο και στην εκτέλεση πέναλτι του Ροντινέι. Για 90 λεπτά, ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος, ικανός να προκριθεί και έπεισε τους φίλους του. Γι’ αυτό και κέρδισε το χειροκρότημα στο τέλος. Η πικρία για τον αποκλεισμό προσωρινή, αφού η ομάδα με την πιθανή κατάκτηση του πρωταθλήματος θα βρεθεί στους ομίλους του Champions League.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός είχε φέρει τα δεδομένα υπέρ του με το 3-2 επί της Φιορεντίνα. Στο ΟΑΚΑ, το «τριφύλλι» φανέρωσε όλες τις αδυναμίες των Ιταλών και ότι με ανάλογη εμφάνιση στην Φλωρεντία θα μπορούσε την μεγάλη πρόκριση. Σπατάλησε όμως ένα ημίχρονο και σε αυτό το επίπεδο τα λάθη δεν συγχωρούνται. Οι «βιόλα» το εκμεταλλεύθηκαν και πήραν προβάδισμα με 2-0. Αυτό δεν πτόησε του «πράσινους» που έκαναν εμφάνιση ανάλογη ευρωπαϊκής διοργάνωσης και βρέθηκαν κοντά στην ανατροπή. Ακόμη και μετά το 3-0 του Κεν.

Ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία του απέναντι σε μία ευάλωτη ομάδα, όμως η πρόκριση κρίθηκε πραγματικά στις λεπτομέρειες. Άδικος ο αποκλεισμός βάση του πρώτου αγώνα, όμως όπως προαναφέρθηκε στην Ευρώπη το παραμικρό λάθος πληρώνεται. Η φετινή πορεία είναι ένα μάθημα για την ομάδα του Ρουί Βιτόρια που μπορεί από του χρόνου να ελπίζει για ψηλότερα. Δουλεμένη καλύτερα, με καλές και ποιοτικές προσθήκες μπορεί την υπέρβαση.

Το ρεζουμέ λέει ότι οι ελληνικές ομάδες έκαναν το κάτι παραπάνω φέτος σε επίπεδο νικών. Γι’ αυτό και φτάσαμε μέχρι την ενδέκατη θέση της κατάταξης της UEFA. Κάπως έτσι θα βγάζουμε πέντε ομάδες ξανά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οφείλουμε να επενδύσουμε στη φετινή εξαιρετική χρονιά από άποψη συγκομιδής βαθμών και να φτιάξουμε το όνομά μας εκτός συνόρων.

Πηγή φωτό: Argiris Makris InTime

Facebook Comments