Με την «Ημέρα Απελευθέρωσης» να είναι εδώ – όπως ονόμασε ο Ντόναλντ Τραμπ την 2α Απριλίου και την εκκίνηση του μπαράζ των δασμών-, και την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ακολουθεί στις 17 Απριλίου, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ακόμα προσπαθούν να αξιολογήσουν πώς αυτή η δασμολογική καταιγίδα σε συνδυασμό με την εκτόξευση των αμυντικών δαπανών που σχεδιάζεται στην Ευρώπη, θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και επομένως την πολιτική για τα επιτόκια. Συνεπώς, όσον αφορά το ποια θα είναι η απόφαση για τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Απριλίου, η απάντηση είναι: «Όλα είναι ανοιχτά».

Έπειτα από έξι μειώσεις στο κόστος δανεισμού από τον Ιούνιο – με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται σήμερα στο 2,5% από την κορυφή του 4% που είχε βρεθεί-, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Τα «περιστέρια» του Διοικητικού Συμβουλίου προτιμούν νέα μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο, ενώ τα «γεράκια» υποστηρίζουν πως θα πρέπει να εξεταστεί μια παύση στις μειώσεις καθώς αυτό θα παρέχει περισσότερο χρόνο να «ζυγιστούν» οι αβεβαιότητες, επιτρέποντας στο Δ.Σ να λάβει μια πιο τεκμηριωμένη απόφαση με νέες προβλέψεις στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Πριν μερικές ημέρες η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε σαφή προειδοποίηση ότι η εμπορική αβεβαιότητα αποτελεί σημαντική απειλή για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, με τις πιέσεις των τιμών λόγω των δασμών να αναμένεται να ενταθούν, «Οι εμπορικές τριβές είναι επιζήμιες για την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία», είπε, προειδοποιώντας ότι τα αντίποινα και οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ένα νέο κύμα δασμών, πρόσθεσε, θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό έως και 0,5% υψηλότερα, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της ΕΚΤ να σταθεροποιήσει τις τιμές, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ενδεικτικό της «πρωτοφανούς», όπως έχει χαρακτηριστεί, αβεβαιότητας που υπάρχει είναι ότι την περασμένη εβδομάδα και ενόψει της 2ας Απριλίου, υπήρξε μπαράζ εκδόσεων ομολόγων στην Ευρώπη, με κράτη και εταιρείες να σπεύδουν να προλάβουν την μεταβλητότητα που θα τροφοδοτήσει ο εμπορικός πόλεμος, με περισσότερους από 40 εκδότες να βγαίνουν τις αγορές μέσα σε τρεις ημέρες.

Πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εμφανίζονται περισσότερο ανήσυχα για το πλήγμα στην  ανάπτυξη από τους δασμούς, παρά για την πιθανή ανοδική πίεση στον πληθωρισμό.

«Ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει βραχυχρόνιες επιπτώσεις στον πληθωρισμό, αλλά θα είναι εξαιρετικά επιζήμιος για την οικονομική ανάπτυξη», όπως τόνισε αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.

Εφόσον οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 25%, αυτό θα επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη, τόνισε και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν θα υπάρξουν κερδισμένοι», είπε, «αλλά δυστυχώς μόνο χαμένοι», προβλέποντας ότι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι σοβαρές. Συνολικά εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος θα έχει αποπληθωριστικές επιπτώσεις παντού.

Αντίθετα με αξιωματούχους όπως ο Ιταλός Πιέρο Τσιπολόνε, ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, αλλά και κ Στουρνάρας, οι οποίοι έχουν τεθεί υπέρ των περαιτέρω μειώσεων στα επιτόκια (ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι εξακολουθεί να προβλέπει –χωρίς αυτό να αποτελεί δέσμευση– άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος και τελικό επιτόκιο το 2%, ενώ πρόσθεσε ότι το σενάριο του 1,5% είναι ακραίο), ο Ντε Γκίντος τηρεί πλέον μία πιο προσεκτική στάση. «Όταν βρίσκεσαι σε ένα πολύ σκοτεινό δωμάτιο με πολλή αβεβαιότητα, πρέπει να κάνεις προσεκτικά βήματα… πρέπει να είσαι πολύ συνετός», είπε επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε πει κάποτε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Όπως τόνισε ο Ντε Γκίντος, «είναι πολύ νωρίς για να διευκρινίσουμε αν η ΕΚΤ θα πρέπει να προβεί σε μια ακόμη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο ή αν θα πρέπει να “πατήσει φρένο”, καθώς οι αναταραχές στο εμπόριο και τα σχέδια των κυβερνήσεων στην Ευρώπη αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες ενισχύουν την αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως.

«Δεν λέω ότι ζητώ παύση των μειώσεων τον Απρίλιο, αλλά σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι», δήλωσε την Πέμπτη. Οι δασμοί θα δημιουργήσουν «ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για χάραξη πολιτικής, γιατί αν ωθούν τον πληθωρισμό προς τα πάνω και την ανάπτυξη προς τα κάτω, τότε τίθεται το ερώτημα αν πρέπει να “κοιτάξουμε πέρα” από αυτό ή όχι. Και αυτή θα είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας», σημείωσε από την πλευρά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου.

Η ανάλυση της ΕΚΤ δείχνει ότι ένας δασμός 25% στα ευρωπαϊκά αγαθά θα μείωνε την αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά περίπου 0,3% το πρώτο έτος. Εάν η ΕΕ ανταποκριθεί με δικούς της δασμούς, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να ανέλθει σε 0,5%.

Ωστόσο αυτές οι εκτιμήσεις φαίνονται πολύ αισιόδοξες σε σχέση με αυτές άλλων ερευνών. Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ τοποθετούν το πλήγμα στο ΑΕΠ της ευρωζώνης στο 1,1%, και αυτοί του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών καθώς και του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου, το θέτουν στο 1,6%.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι δασμοί 25% και αντίποινα θα «χτυπήσουν» το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 1,4%. Κατά την άποψή της πάντως, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασης του Απριλίου, χωρίς καμία καθοδήγηση σχετικά με τη μελλοντική πορεία, αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται περαιτέρω σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, η οποία μπορεί να είναι ανεπιθύμητη υπό το φως του βραχυπρόθεσμου καθοδικού κινδύνου για την ανάπτυξη. Συνεπώς, διατηρεί την πρόβλεψή της για νέα μείωση τον Απρίλιο κατά 25 μ.β, ακολουθούμενη από μια τελική μείωση στο 2% τον Ιούνιο.

Facebook Comments