Στη Wall Street και οι τρεις βασικοί δείκτες βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Ισχυρές απώλειες καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το «τσουνάμι» δασμών του Τραμπ αναμένεται να πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει το μπλοκ σε ύφεση. Στο “κόκκινο” και το ΧΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει «βουτιά» 1.435 μονάδων ή 3,4% και κινείται στις 40.778 μονάδες.

Ο ευρύτερος S&P 500 κατρακυλά 3,9% χαμηλότερα, στις 5.450 μονάδες, στοιχίζοντας στις κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες χρηματιστηριακή αξία άνω των 2 τρισ. δολαρίων, με τον δείκτη να εισέρχεται σε περιοχή τεχνικής διόρθωσης.

Ακόμη ισχυρότερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης Nasdaq, που «βυθίζεται» σχεδόν 5% χαμηλότερα, στις 16.730 μονάδες, παρασυρόμενος από την ισχυρή «βουτιά» μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο τίτλος της Apple κατρακυλά κατά 9%, η μετοχή της Nvidia χάνει περισσότερο από 5%, ενώ ο τίτλος της Tesla σημειώνει απώλειες 3,5%.

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το «τσουνάμι» δασμών του Τραμπ αναμένεται να πλήξει σφόδρα την ευρωπαϊκή οικονομία ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει το μπλοκ σε ύφεση.

Εν μέσω αυτού του εξαιρετικά αρνητικού διεθνούς κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει «βουτιά» 2,5% στις 523,40 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50, με τα βαριά χαρτιά της ευρωζώνης, κατρακυλά 3,40% χαμηλότερα στις 5.22 μονάδες.

Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση 2,6%, στη Γαλλία ο CAC 40 διολισθαίνει κατά 3%, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB καταγράφει «βουτιά» 3,2%

Στη Βρετανία, την ίδια στιγμή, στην οποία η δασμολογική επίθεση του Τραμπ ήταν πολύ ηπιότερη καθώς επέβαλε δασμούς μόνο 10%, ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,39%.

Βαριές απώλειες (και) στην ελληνική αγορά

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκε σήμερα (και) η Λεωφόρος Αθηνών, καθώς η κήρυξη και επίσημα χτες του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ έφερε αναμενόμενα κύμα έντονων ανατιμολογήσεων στις μετοχές όλων των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης, που βρέθηκε πριν τις 12 να κάνει την ανατροπή και περνάει για λίγο σε θετικό έδαφος για λίγο (1.712,1 μον.) τελικά ολοκλήρωσε στις 1.678,7 μονάδες με -1,77% κοντά στο χαμηλό ημέρας του (1.676,28 μον.)
Ο τραπεζικός δείκτης δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις και υποχώρησε στις 1.572,39 μονάδες με βουτιά 3,7%, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,93% στις 4.136,84 μον., όπως και ο FTSEM της μεσαίας έκλεισε στις 2.583,74 μον. με -1,85%.

Facebook Comments