Ο πληθωρισμός, κατέγραψε νέα άνοδο στην Ελλάδα τον Μάρτιο, ενώ ενισχύθηκε αισθητά και στην ευρωζώνη, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα έτρεξε τον Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό 3,3% επιταχύνοντας από το 3,1% του Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για τον δεύτερο διαδοχικό μήνα αύξησης, ενώ η τελευταία μείωση του δείκτη παρατηρείται τον Οκτώβριο (σταθερός Δεκέμβριο, Ιανουάριο στο 2,9%).
Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ΔΤΚ αυξήθηκε αισθητά μεν σε ρυθμό 2,5% ετησίως τον Μάρτιο από το 1,9% που είχε προηγηθεί, αλλά έμεινε χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση που είχαν εκφράσει οι αναλυτές για 2,6% (σε Reuters, Bloomberg).
Πρόκειται πάντως για την υψηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο του 2025, ενώ η μεταβολή μεταξύ Μαρτίου και Φεβρουαρίου είναι η μεγαλύτερη από το 2022, όταν εισέβαλλε η Ρωσία στην Ουκρανία.
Ενδεικτικό της πίεσης που άσκησαν οι τιμές της ενέργειας στον δείκτη ήταν ότι στο δομικό του επίπεδο, δηλαδή χωρίς την επίδραση των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, εμφάνισε οριακή υποχώρηση.
Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς στο 2,3% ετησίως τον Απρίλιο από το 2,4%.