ΙΟΒΕ: Μικρή υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο

10 λεπτά ανάγνωση
2 Απριλίου 2026
ÁÈÇÍÁ-Ðáñïõóßáóç ôçò ÅôÞóéáò ¸êèåóçò Åðé÷åéñçìáôéêüôçôáò 2015-16 äéïñãÜíùóå ôï ºäñõìá Ïéêïíïìéêþí êáé Âéïìç÷áíéêþí Åñåõíþí (ÉÏÂÅ).(Eurokinissi-ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Υποχώρησε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη σκιά της πολεμικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και διαμορφώθηκε στις 106,8 μονάδες, από 107,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΙΟΒΕ.

Η υποχώρηση αυτή προέρχεται από την εξασθένιση των προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, σημειώνει το ΙΟΒΕ στο μηνιαίο δελτίο της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας που έδωσε στη δημοσιότητα.

Αναλυτικά, στις κατασκευές, ως προς τα ιδιωτικά έργα ανακόπτεται η ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, ενώ στο Λιανικό εμπόριο σημειώνεται σημαντική εξασθένιση λόγω κυρίως των απαισιόδοξων εκτιμήσεων της τρέχουσας κατάστασης, αλλά και των προβλέψεων για παραγγελίες το προσεχές διάστημα. Στις Υπηρεσίες καταγράφεται έντονη υποχώρηση, λόγω των αρνητικών εκτιμήσεων σε όλους τους επιμέρους παράγοντες. Στη Βιομηχανία, που επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος, οι προσδοκίες καταγράφουν ηπιότερη αρνητική μεταβολή.

Στην πλευρά των νοικοκυριών, οι Έλληνες καταναλωτές, εξακολουθούν να είναι οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, διατυπώνοντας ακόμη πιο αρνητικές προβλέψεις για τα οικονομικά των νοικοκυριών τους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα, ενώ εξασθενεί οριακά και η πρόθεσή τους για μείζονες αγορές.

Οι πρώτες επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους με τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα να χαρακτηρίζονται από αυξημένη αβεβαιότητα. Η άνοδος και έντονη μεταβλητότητα των τιμών στις αγορές ενέργειας και οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να δρομολογεί τα πρώτα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο κόστος ενέργειας. Το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η νέα αυτή κρίση, και ιδίως εάν θα διαφανεί κάποια προοπτική εξομάλυνσης θα είναι ο κρίσιμος παράγοντας για τη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε οριακά, το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισε ελαφρά, ενώ το ύψος των αποθεμάτων αποκλιμακώθηκε ήπια.
  • στις Κατασκευές, οι ήπια θετικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων υποχώρησαν έντονα, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν οριακά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι ήπια θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται ελαφρά και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων να εξασθενούν οριακά.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθένισαν σημαντικά, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησαν αντίστοιχα, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις της βραχυπρόθεσμης εξέλιξής της επιδεινώθηκαν.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν, όπως και εκείνες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, διατηρήθηκαν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές, ενώ βελτιώθηκε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λάρισα: Αποχή δήλωσε η πρόεδρος της δίκης για τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας του δυστυχήματος των Τεμπών

Αποχή δήλωσε η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας όπου εκδικάζεται η υπόθεση

Α. Σαμαράς: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει καταστεί συνώνυμη της διαφθοράς»

Η κυβέρνηση έχει καταστεί συνώνυμη της διαφθοράς υποστήριξε σε παρέμβασή του στην

Τρίτη δικογραφία για ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για δύο εν ενεργεία βουλευτές

Εκτός από τις ογκωδέστατες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για δύο πρώην υπουργούς