Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν τη Δευτέρα, καθώς οι ανακοινώσεις Τραμπ ενισχύουν τις προσδοκίες για αύξηση των ρωσικών προμηθειών καυσίμων.
Πιέσεις σε Brent και WTI
Το Brent χάνει 1,14%, στα 103,53 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με την πρωινή καταγραφή τιμών.
Παράλληλα, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate — WTI υποχωρεί κατά 1,51%, στα 90,44 δολάρια το βαρέλι.
Η αγορά αντιδρά στις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για ρωσικό ντίζελ και για παύση επιθέσεων στις ενεργειακές εγκαταστάσεις Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το σχέδιο για τις ρωσικές προμήθειες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Παρασκευή συμφωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο περισσότερες προμήθειες ντίζελ στην αμερικανική και διεθνή αγορά.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, η Ρωσία θα διαθέσει άμεσα περισσότερους από 300.000 τόνους ντίζελ.
Στη συνέχεια, προβλέπει επιπλέον 500.000 τόνους τον Νοέμβριο και ακόμη ένα εκατομμύριο τόνους αμέσως μετά. Πρόκειται για εξαγγελίες προμηθειών, χωρίς επιβεβαίωση ολοκλήρωσης των παραδόσεων. AP News
Αβεβαιότητα για την ενεργειακή εκεχειρία
Επιπλέον, ο Τραμπ υποστήριξε την Κυριακή ότι Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να σταματήσουν τις επιθέσεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις τους.
Ωστόσο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περιμένει λεπτομέρειες, ενώ η Μόσχα δεν σχολίασε την ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters.
Έτσι, οι επενδυτές αξιολογούν τις πιθανότητες εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς η προστασία των ενεργειακών υποδομών θα μπορούσε να διευκολύνει τις προμήθειες.
Η Μέση Ανατολή συγκρατεί την πτώση
Την ίδια ώρα, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή στηρίζει το Brent πάνω από τα 100 δολάρια, παρά τις πρωινές απώλειες.
Οι νέες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια κοντά στο Ομάν και στα Στενά του Ορμούζ διατηρούν τις ανησυχίες για τις ενεργειακές μεταφορές.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για το Brent τον Δεκέμβριο στα 90 δολάρια, από 85 δολάρια.
Παράλληλα, η τράπεζα εκτιμά ότι μια νέα κλιμάκωση μπορεί να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα, παρά τη σταδιακή προσαρμογή της προσφοράς.