Η Ελλάδα μειώνει το δημόσιο χρέος της, ενώ άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δημοσιονομικές πιέσεις.
Σύμφωνα με τη Moody’s Analytics ενώ παράλληλα, τα πλεονάσματα ενισχύουν τις ελληνικές αντοχές απέναντι στο ακριβότερο χρήμα και στην ενεργειακή κρίση.
Αντίθετα, ο οίκος προβλέπει αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ για τη Γαλλία και τη Γερμανία. Έτσι, αναδεικνύει τις διαφορετικές ταχύτητες εντός της Ευρωζώνης.
Τα πλεονάσματα ενισχύουν την ελληνική οικονομία
Η ανάλυση ξεχωρίζει την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία μεταξύ των ανθεκτικότερων οικονομιών. Ειδικότερα, Ελλάδα και Πορτογαλία πέτυχαν υψηλότερα πλεονάσματα και βελτίωσαν τη δημοσιονομική τους εικόνα.
Επιπλέον, οι επενδυτές διαφοροποιούν τη στάση τους απέναντι στις χώρες της Ευρωζώνης. Τα spreads της Γαλλίας και του Βελγίου παρουσίασαν μεγαλύτερη άνοδο από εκείνα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Συνεπώς, η δημοσιονομική επίδοση προσφέρει στην Ελλάδα ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους κινδύνους της διεθνούς ενεργειακής αναταραχής.
Το ακριβότερο χρήμα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς
Η μέση σταθμισμένη απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έχει κερδίσει περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα από τον Μάιο. Επομένως, οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ακριβότερο δανεισμό και μεγαλύτερο βάρος τόκων.
Παράλληλα, η άμυνα, η κοινωνική προστασία και η ενεργειακή στήριξη απαιτούν περισσότερους πόρους. Η γήρανση του πληθυσμού και η πράσινη μετάβαση προσθέτουν μακροπρόθεσμες ανάγκες.
Γι’ αυτό, η Moody’s Analytics προβλέπει άνοδο του χρέους της Ευρωζώνης από 87,65% το 2026 σε 87,85% το 2027. Αντίθετα, εκτιμά περαιτέρω αποκλιμάκωση για την Ελλάδα.
Κρίσιμος παράγοντας η πορεία της ενέργειας
Το βασικό σενάριο προβλέπει πτώση των ενεργειακών τιμών από τις αρχές του 2027. Επιπλέον, τοποθετεί την έναρξη χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στο 2028.
Ωστόσο, μια παρατεταμένη ενεργειακή κρίση θα ενίσχυε τον πληθωρισμό και θα περιόριζε την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, θα αύξανε την πίεση για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Συνεπώς, η Ελλάδα χρειάζεται συνέχεια στη δημοσιονομική προσπάθεια. Τα πλεονάσματα και η μείωση του χρέους αποτελούν βασικά στηρίγματα απέναντι στις νέες ευρωπαϊκές προκλήσεις.
Ελευθερία Κούρταλη