Η Fed βαδίζει ακριβώς στα ίδια βήματα που έχει κάνει πριν από κάθε άλλη μεγάλη κρίση στο παρελθόν. Δημιουργεί τις χρηματοοικονομικές συνθήκες οι οποίες οδηγούν την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία σε σταδιακή κατάρρευση μέχρι που και η ίδια «παραιτείται» των προσπαθειών της και αφήνει τα πάντα να καταρρεύσουν. Αυτή είναι μια πανομοιότυπη συμπεριφορά της αγοράς από το 1913 όταν και δημιουργήθηκε η Fed.

Το μόνο που άλλαξε σε αυτές τις δεκαετίες, ήταν ο τρόπος με τον οποίο οδηγούσε σε κρίσεις. Στην αρχή ήταν ο χρυσός, σήμερα είναι το δολάριο μαζί με το πετρέλαιο και τα αμερικανικά ομόλογα. Η Αμερική, έχει πλημμυρίσει τον κόσμο με χρέος, εφαρμόζοντας πιστά το δόγμα του πατριάρχη των Rothschild “δώστε μου τον έλεγχο του χρήματος (Fed) και δε με ενδιαφέρει ποιος φτιάχνει τους νόμους”.

Όμως, η Fed όπως και όλες οι κεντρικές τράπεζες έχουν ένα κάκιστο ιστορικό οικονομικών προβλέψεων, το οποίο δε μπορεί να πει κανείς ότι οφείλεται στην αφέλεια των στελεχών τους ή σε δόλο. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στα μοντέλα τα οποία χρησιμοποιούν και τα οποία προβλέπουν με αρκετή καθυστέρηση τις εξελίξεις. Και αυτό γίνεται για να μπορούν οι χρηματιστηριακές αγορές να λειτουργούν με τον τρόπο που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα.

Η εκτίμηση της Fed ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση επιτοκίων, αποτέλεσε την αρχή σοβαρότατων προβλημάτων για την παγκόσμια και την αμερικανική οικονομία. το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά και αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα σταθερότητας για τις αναδυόμενες οικονομίες και τα εμπορεύματα τα οποία κατέρρευσαν. Την ίδια ώρα όμως, η άνοδος του δολαρίου «χτυπούσε» και τις ίδιες τις αμερικανικές εταιρίες οι οποίες είδαν την κερδοφορία τους να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις.

Ποια είναι η εξέλιξη του έργου;

Στο Forexreport.gr, έχουμε προειδοποιήσει από την αρχή της χρονιάς για αυτές τις συνθήκες. Ήδη, οι αμερικανικές εταιρίες βλέπουν το περιθώριο κέρδους τους να μειώνεται σημαντικά. Η ένδειξη αυτή, συμπίπτει σχεδόν πάντα με τα αρχικά στάδια μιας ύφεσης της οικονομίας και μιας χρηματιστηριακής bear market. Ήδη οι εταιρίες του S&P 500 οδεύουν προς δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικών εκτιμήσεων για την κερδοφορία τους. Τρανό παράδειγμα καιη χθεσινή παραδοχή της Wal-Mart ότι το 2016 δεν θα υπάρξει αύξηση κερδών. Η μετοχή κατέρρευσε 10% κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Με τα περιθώρια κέρδους να μειώνονται, οι εταιρίες καταφεύγουν στον προσφιλή τους τρόπο αύξησης της κερδοφορίας. Σε απολύσεις. Τους επόμενους μήνες εκτιμούμε ότι οι απολύσεις θα αυξηθούν δραματικά, σε συνδυασμό πάντα και με την αύξηση των επιχειρήσεων που κλείνουν και η ανεργία θα αρχίσει να σταθεροποιείται κυρίως εξαιτίας της τακτικής της μείωσης του ενεργού εργατικού δυναμικού. Μια τακτική που αν την κάναμε στην Ελλάδα θα χαρακτηριζόταν με τον προσφιλέστατο όρο: «μαγείρεμα».

Η Fed δε μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κυρίως γιατί δε θέλει σε καμία περίπτωση να εκτοξεύσει το δολάριο. άλλωστε, με την ΕΚΤ και τη BoJ να αναμένεται να προχωρήσουν σε μια κίνηση σοκ τους επόμενους μήνες, το δολάριο εξ αντανακλάσεως θα ενισχυθεί. Δε χρειάζεται λοιπόν η Fed να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολα τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για τις χρηματιστηριακές αγορές. Άλλωστε, όπως εξηγήσαμε και χθες, ήδη υπάρχουν νέες αρνητικές ενδείξεις στις αγορές που δείχνουν ότι μια μεγάλη κίνηση έρχεται.

Facebook Comments