Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι μια από τις σημαντικότερες αιτίες της ανόδου των μετοχών είναι τα τεράστια προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Αυτό επιβεβαιώνεται από δεκάδες στοιχεία που δείχνουν ότι τα κεφάλαια από τα τρία  QE της Fed, οδηγήθηκαν στις μετοχές και όχι στην πραγματική οικονομία.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει την απόλυτη συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ του δείκτη buyback index και του S&P 500. Όσο οι επαναγορές αυξάνονται, τόσο υψηλότερα ανεβαίνει ο S&P 500.

04 11 15 buyback

Το παραπάνω γράφημα όμως έχει και ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε. Βλέπουμε ότι ο δείκτης buyback index έχει κινηθεί πτωτικά από τις αρχές του μινι κραχ τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα που ο S&P 500 έχει φτάσει στα ιστορικά του υψηλά. Τόσο το 2000 όσο και το 2007, η απόκλιση αυτή οδήγησε σε δυο ισχυρότατα κραχ.

Από τις 9 μετοχές με το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, οι Exxon Mobil, IBM, 21st Century Fox και Merck σημειώνουν απώλειες από την αρχή της χρονιάς και δυο ακόμα δίνουν μάχη να παραμείνουν σε θετικό έδαφος. κατά το παρελθόν, αυτές οι δεικτοβαρείς μετοχές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή τάσης για τη Wall Street.

Δυο μετοχές τα έχουν πάει καλύτερα από τις υπόλοιπες και είναι και οι δυο από τον τεχνολογικό κλάδο. Η Apple και η Microsoft οι οποίες «τρέχουν» και τα μεγαλύτερα προγράμματα επαναγορών ύψους $34,7 δισ. και $13,8 δισ. αντίστοιχα.

Facebook Comments