Οι μετοχές κινήθηκαν έντονα ανοδικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης αλλά στο κλείσιμο κατάφεραν να αντιστρέψουν όλα τα κέρδη. Οι τεχνικές ενδείξεις είναι άκρως αρνητικές και δεν αποκλείουμε μια νέα δυναμική κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα. Όμως, οι συνθήκες είναι τόσο δύσκολες και ευμετάβλητες που δε μπορεί κάποιος με απόλυτη σαφήνεια και με συγκεκριμένο τρόπο να ορίσει αν έχουμε νέα κορυφή ή βρισκόμαστε σε μια νέα ανοδική αγορά.

Ως εκ τούτου, τεχνικά χρειαζόμαστε αρχικά ένα κλείσιμο κάτω από τις 2.040 μονάδες και στη συνέχεια κάτω από τις 1.998 μονάδες. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει η επιβεβαίωση ενός bear market που θα φέρει ισχυρότατες απώλειες.

Που οφείλεται η άνοδος της ημέρας;

Για να δικαιολογήσουμε την άνοδο της Δευτέρας, το ForexReport.gr, απευθύνθηκε σε κάποιον ο οποίος βιώνει τις αγορές εκεί που πρέπει. Σε ένα trading desk. Σύμφωνα με τον trader αυτό, η αντίδραση των αγορών στο χτύπημα των τρομοκρατών ήταν η ενδεδειγμένη, δηλαδή πτώση.

Στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες algos σύμφωνα με τον trader, τα οποία έχουν ρυθμιστεί να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες συνθήκες με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτά τα algos προκαλούν τις μεγάλες και ξαφνικές αντιστροφές. Στη συνέχεια ενεργοποιούνται και τα trend following algos τα οποία επιταχύνουν την τάση.

Ενώ τη Δευτέρα υπήρχε αυτή η διαδικασία σε εξέλιξη, η άνοδος του πετρελαίου που αποτελεί σημαντικό στοιχείο παρατήρησης σε πολλά algos έδωσε την εντολή της αντιστροφής αναγκάζοντας όλα τα trend following algos να βγουν εκτός αγοράς μέσω ενός μικρού squeeze.

Ο ίδιος trader τονίζει ότι συνήθως, αυτές οι κινήσεις αντιστρέφονται σχετικά σύντομα.

Facebook Comments