Η αύξηση επιτοκίων της FED αλλάζει το επενδυτικό τοπίο

6 λεπτά ανάγνωση
18 Δεκεμβρίου 2015

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να αλλάξει την επιτοκιακή της πολιτική, και παρότι κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, έχει τεράστιο αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.

Το USD είχε μεγάλη απήχηση στις ασιατικές αγορές στο άνοιγμα της σημερινή συνεδρίασης, μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2006. Το ράλι ήρθε μετά από την απόφαση των μελών της FOMC να μην αλλάξουν τις προβλέψεις για 4 αυξήσεις της τάξης του 25 μονάδων βάσης το επόμενο έτος. 

Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτή την ώρα φάινεται να είναι η εκτίναξη του Eurozone-US 2-year Spread στις 135 μονάδες βάσης στοιχείο που σε αντιπαράθεση με την εικόνα του EUR/USD μας δείχνει πλέον ξεκάθαρα την περιοχή κάτω από το 1.05.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τις “κουκίδες” στο χάρτη των επιτοκίων της επόμενης χρονιάς, ένα στοιχείο που εν πολλοίς θα εξαρτηθεί και από την πορεία της αγοράς εργασίας αλλά και της ενέργειας με τη FED να περιμένει μια ανοδική διορθωτική κίνηση για το πετρέλαιο που θα βοηθούσε στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων του πληθωρισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρότι η επικεφαλής της FED κ. Τζάνετ Γέλεν τόνισε ότι η πορεία της αύξησης επιτοκίων στο μέλλον θα κυλήσει σταδιακά, δεν έδειξε ανησυχία για την διαφόροποίηση της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, στοιχείο που βοήθησε το δολάριο να κερδίσει φέτος μεγάλο έδαφος ανάμεσα στα G10.

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν σε θετικό πρόσημο, λαμβάνοντας το μήνυμα από το θετικό κλείσιμο της Wall Street μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αυξήσει το στόχο των επιτοκίων σε ένα εύρος από 0.25% έως 0.50%.

Τα κέρδη στα ασιατικά χρηματιστήρια ήρθαν παρά τις ανησυχίες των επενδυτών ότι τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά στις μετοχές της ευρύτερης περιοχής. Στην Ευρώπη, όλοι οι δείκτες είχαν σημαντικά κέρδη, με τον DAX να κερδίζει σχεδόν 3% .

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση

Αμετάβλητα για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή

ΕΚΤ: Ο επίμονος πληθωρισμός στις υπηρεσίες φρενάρει τις μειώσεις επιτοκίων

Στο επίκεντρο των αγορών και της οικονομικής συζήτησης βρίσκεται πλέον η νομισματική
Εκτακτες ειδησεις Ελλαδα

Χρυσός: Οι αγοραστές επέστρεψαν μετά το sell-off – Άνοδος 17% από την αρχή του έτους

Ο χρυσός επέστρεψε πάνω από το ψυχολογικό όριο των $5.000, καταγράφοντας 2η