«Δεν είμαι απαισιόδοξος ότι θα χάσει το δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή απαντώντας στην εξεταστική επιτροπή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που προαναγγέλλει η ΝΔ.

«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, δεν θριαμβολογούμε, αλλά νομίζω ότι έχουμε το πλαίσιο για να επαναφέρουμε την οικονομία στην ανάπτυξη και να παρεμβαίνουμε με διαφορετικές πολιτικές στις ευρωπαϊκές δομές με δίκαιο τρόπο και με αναδιανομή» ανέφερε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «ελπίζω ο Μητσοτάκης να μην έχει ανακαλύψει το δικαστικό δρόμο προς τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό». «Για μη λέτε ότι έχασα το χιούμορ μου είπα ότι παλιότερα πείραζα την κα Κωνσταντοπούλου ότι έχει ανακαλύψει το δικαστικό δρόμο προς το σοσιαλισμό και ελπίζω ο Μητσοτάκης να μην έχει ανακαλύψει το δικαστικό δρόμο προς τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Στο τραπεζικό σύστημα έχουμε κάνει συμβιβασμό με τους πιστωτές. Δεν ήταν αυτή η θέση μας» παραδέχθηκε.

«Προσπαθήσαμε με τον τρόπο και τον συμβιβασμό που σάς είπα να οδηγήσουμε σ τρία πράγματα: Να έρθουν νέοι επενδυτές ενώ εξασφαλίσαμε ταυτοχρόνως ότι το ΤΧΣ θα έχει σημαντική επιρροή στις τράπεζες» σχολίασε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, «το κράτος μέσω ΤΧΣ έχει λόγο, μπορεί να περάσει τις εξελίξεις και ήρθαν και νέοι επενδυτές, και υπάρχει η δυνατότητα να ασκείται μαζί με ΤΧΣ μια πολιτική που το τραπεζικό μας σύστημα να επενδύει περισσότερο στην πραγματική οικονομία και λιγότερο σε δομημένα ομόλογα και παράγωγα που οδήγησαν στην κρίση του 2008».

«Είμαι περήφανος γι’ αυτό που προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τα πράγματα σε Ελλάδα και Ευρώπη και στην οικονομική αρχιτεκτονική Ευρώπης. Το ακούμε από Πορτογαλία και μέχρι και την Ισπανία ότι οι πολιτικές τελευταίων 30 ετών έχουν αμφισβητηθεί κι από τη σοσιαλδημοκρατία πια σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι αξίζει να προσπαθήσεις να αλλάξεις τα πράγματα αξίζει να μην υποκύπτεις σε εκβιασμούς» παρατήρησε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος.

«Δεν απαντήσατε αν ήταν συμφέρουσα ή ασύμφορη η ανακεφαλαιοποίηση και να μας πείτε και για τα υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό – γιατί υφίστανται βίαιο αποκεφαλισμό» τόνισε νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως «μνημονιακό υπουργό».

«Η κυβέρνηση παγιδευμένη σε ιδεοληψίες και μύθους οδήγησε κ χρηματοπιστωτικό σύστημα στην καταστροφή… Αυτές τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης θα τις διερευνούμε κ θα τις αναδεικνύουμε – αρκετή ζημιά υπέστη η χώρα από συνεχείς ασάφειες και γκρίζες ζώνες» σημείωσε ο Μάκης Βορίδης, επιμένοντας στην ανάγκη σύστασης εξεταστικής.

Facebook Comments