Με ύφεση ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2016 ξεκινά η ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί πλεόνασμα κατά την κυβέρνηση, μιας και δεν παράγεται περισσότερος πλούτος είναι να αυξηθούν οι φόροι .
 
Όμως, η αύξηση των φόρων οδηγεί σε νέα ύφεση.
 
Κάποιες επιχειρήσεις θα κλείσουν, άλλες θα μεταφέρουν την έδρα τους λόγω της εξοντωτικής φορολογίας.
 
Αυτό σημαίνει λιγότερους πόρους για το ασφαλιστικό, μικρότερα έσοδα για το κράτος, το οποίο οδηγείται έτσι σε αναζήτηση νέων εσόδων.
 
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τις επενδύσεις, με την προκήρυξη νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αλλά και τον πολυαναμενόμενο – προς ψήφιση ακόμα – αναπτυξιακό νόμο, όμως η ένταξη νέων δικαιούχων στο ΕΣΠΑ δεν αναμένεται παρά το τέλος του 2016, βάσει της εμπειρίας για το χρόνο που απαιτείται για αξιολόγηση και έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών των δικαιούχων, ενώ είναι δεδομένο ότι τα προγράμματα αυτά έχουν περίοδο υλοποίησης δυο χρόνια, αλλά κι ότι τα ποσά που αναφέρονται είναι τόσο μικρά για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας που δεν πρόκειται να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές για το σύνολο της.
 
Συνολικά τα προγράμματα για ιδιωτικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν τριακόσια εκ/μύρια ευρώ κρατική ενίσχυση, η οποία θα φτάσει τα πεντακόσια σαράντα περίπου, αν προστεθεί σε αυτά και η απαιτούμενη ιδιωτική συμμετοχή.
 
Στα ανωτέρω μπορούν να προστεθούν και οι επενδύσεις του πακέτου Junker που όμως δεν έχουν καν ξεκινήσει, αλλά και ενδεχόμενες αποκρατικοποιήσεις που καθυστερούν δραματικά, αφού για κάθε υπογραφή χρειάζεται και μια εσωκομματική συμφωνία με κάποιον Υπουργό ή άλλο μέλος της κυβερνήσεως που προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη για τον ίδιο και το Υπουργείο του, όπως η δημιουργία κάποιας Ρυθμιστικής Αρχής ή Ειδικής Γραμματείας ή οτιδήποτε άλλο.
 
Στο ως άνω ασφυκτικό κλίμα έρχεται να προστεθεί η αύξηση της συνολικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων για το 2017 του ασφαλιστικού, το οποίο τιμωρεί τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και εντείνει τις πιέσεις μεταφοράς δραστηριότητας στο εξωτερικό, αν αυτό είναι δυνατόν, αλλά και εντείνει το φαινόμενο της αποφυγής έκδοσης παραστατικών από αυτές.
 
Σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν, η καθυστέρηση νέων μεταρρυθμίσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους του κράτους, αλλά και διεθνείς παράγοντες που πέρυσι πρόσκαιρα βοήθησαν την οικονομία, όπως η μείωση των τιμών πετρελαίου, που ήδη αναστρέφονται.
 
Δυσοίωνες προοπτικές λοιπόν για το 2016 με μόνο δεδομένο ότι η κυβέρνηση συνεχώς κάνει τις λάθος επιλογές για την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών.

 

Facebook Comments