Βλέποντας τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το 11ωρο eurogroup της Τρίτης, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η επωδός Τόμσεν ότι θα γίνει νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για να διαπιστωθεί αν τα μέτρα που προτείνουν οι Ευρωπαίοι επαρκούν και τι επιπλέον χρειάζονται, αν χρειάζονται. Μακάρι με την ίδια ευλαβικότητα να αντιμετώπιζε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΔΝΤ συνολικά την ανάγκη ύπαρξης ανάλυσης των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μην επιβληθούν τα φασόν προγράμματα λιτότητας που ούτως ή άλλως είχαν περιορισμένα αποτελέσματα όπου πιο πριν είχαν εφαρμοσθεί, από την Αργεντινή και τη Λετονία έως το Μεξικό και την Ινδονησία.

Καμιά μελέτη δεν έγινε φυσικά ούτε στο φορολογικό σύστημα της χώρας έτσι ώστε να γίνουν οι βέλτιστες παρεμβάσεις που θα αυξήσουν τα έσοδα με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο. Αντί αυτών απανωτές αυξήσεις σε ό,τι κινείται με στόχο απλά να κλείσουν τα κουτάκια της κάθε αξιολόγησης. Και η παράνοια συνεχίζεται όπως δείχνουν και οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με την έκθεση της PwC η Ελλάδα είχε το 2015 τον 5ο υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων με το 29%. Ένας συντελεστής που από το 2011 έχει αυξηθεί κατά 45%. Αν προστεθεί και το 100% της προκαταβολής που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις η επιβάρυνση γίνεται ακόμη πιο μεγαλύτερη. Η έκθεση δείχνει ότι τα έσοδα από τη συγκεκριμένη κατηγορία φόρων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις μεταβολές του ΑΕΠ το οποίο συνεχώς φθίνει.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Έβαλε στο συντελεστή 29% και τις ΟΕ και ΑΕ που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Στην φορολόγηση φυσικών προσώπων , η Ελλάδα είχε το 2015 τον 3ο υψηλότερο πρώτο συντελεστή φορολόγησης , με 22%, γενικά πολύ περιορισμένη προοδευτικότητα με μόλις 3 συντελεστές. Η χώρα βρισκόταν πολύ χαμηλά στην κατάταξη του ΟΟΣΑ όσον αφορά στην εισπραξιμότητα με τα φορολογικά έσοδα από φυσικά πρόσωπα μόλις που ξεπερνούσαν το 6% του ΑΕΠ με την έκθεση να δείχνει ότι χώρες με μικρότερους φορολογικούς συντελεστές επιδεικνύουν και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Κράτησε το 22% και μάλιστα πλέον θα τ επιβάλλει από τις 20.000€ αντί 25.000€, αύξησε τον ανώτατο συντελεστή στο 45% και μείωσε το αφορολόγητο. Επιπλέον μονιμοποίησε την εισφορά αλληλεγγύης εντάσσοντας την στην κλίμακα και πλέον πανηγυρικά ο Έλληνας φορολογούμενος «απολαμβάνει» την υψηλότερη έκτακτη φορολογική επιβάρυνση μεταξύ των πολιτών των χωρών του ΟΟΣΑ.

Με 23% ΦΠΑ η Ελλάδα βρισκόταν στην 4η θέση στον ΟΟΣΑ και διαχρονικά βρίσκεται στις χώρες με το μεγαλύτερο έλλειμμα και στις εισπράξεις με περίπου 35% το 2013. Γενικά για τους έμμεσους φόρους η σύγκριση με τον ΟΟΣΑ δείχνει ότι οι Έλληνες υπερφορολογούνται.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Αύξησε τον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ στο 24%. Επέβαλε αυξήσεις σε πλήθος ακόμη έμμεσων φόρων όπως καύσιμα, μπύρα, καφέ, τσιγάρα, διαμονή σε ξονοδοχεία και ενοικιαζόμενα, συνδρομητική τηλεόραση και κινητή τηλεφωνία.

Παρόμοια εικόνα και στην φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. 6 φορές αυξήθηκαν οι σχετικοί φόροι από το 2010 κατά σχεδόν 3 δις€!!! με τη σύγκριση με τον ΟΟΣΑ (οποία έκπληξις) να δείχνει κι εδώ υπερφορολόγηση..

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Αύξησε τον ΕΝΦΙΑ και την φορολόγηση των ενοικίων.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 10% θα έφερνε αύξηση των φόρων κατά 11,3% μια αναλογία δηλαδή σχεδόν 1:1. Κι όμως η κυβέρνηση ψήφισε ένα φοροπακέτο που υπολογίζει για το 2016 αύξηση εσόδων 1,33δις€ όταν υπολογίζεται ύφεση 0,7%….

Και όπως το έθεσε και ο Tim Burton η παράνοια του ενός , στην προκειμένη του Υπουργείου Οικονομικών, είναι η πραγματικότητα του άλλου, ημών των φορολογουμένων….

Facebook Comments