Μετά το ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα στη Βρετανία για το μέλλον της εντός ή εκτός της ΕΕ το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ του Brexit έχει ήδη οριακό προβάδισμα. Τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC, SkyTV και ITV ανακήρυξαν τους πολέμιους της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ νικητές του δημοψηφίσματος.

Ύστερα από 43 χρόνια ένταξης στην ΕΕ η Βρετανία οδεύει προς την έξοδο. Μετά την καταμέτρηση περισσοτέρων από τα 2/3 των ψήφων το ITV μεταδίδει ότι 11,59 εκατομμύρια Βρετανών τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ, ενώ 10,88 εκατομμύρια υπέρ. Υπέρ της εξόδου τάασεται ένα ποσοστό 51,8%, υπέρ της παραμονής 48,2%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 72,1%, σύμφωνα με το Associateted Press και το δίκτυο Sky News με βάση στοιχεία που προέρχονται από 382 περιφέρειες.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Bloomberg η στερλίνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985. Μεγάλη πτώση καταγράφουν αυτήν την ώρα και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Το χρηματιστήριο της Κίνας άνοιξε με πτώση γύρω στο 5%.

Βερολίνο και Παρίσι συντονίζονται

Στο Βερολίνο, με μεγάλη αγωνία ανώτατοι αξιωματούχοι παρακολουθούσαν το ολονύκτιο θρίλερ με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τη γερμανική τηλεόραση η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να κάνει το πρωί ένα γύρο τηλεφωνημάτων με ομολόγους της για να μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων πριν κάνει δηλώσεις στον τύπο. Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται στη γερμανική πρωτεύουσα, από όπου μαζί με την καγκελάριο θα συντονίσουν τα βήματά τους πριν το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

«Πρόκειται για μια κακή ημέρα για την Ευρώπη», δήλωσε μέσω twitter ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Το θέμα Brexit αναμένεται να απασχολήσει και τη γερμανική βουλή στην τακτική της συνεδρίαση και ηγετικά στελέχη των κομμάτων.

Στο μεταξύ μετά από αυτά τα αποτελέσματα οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτριών χωρών της ΕΕ συνέρχονται αύριο στο Βερολίνο για να εξετάσουν τις επιπτώσεις από την έκβαση του δημοψηφίσματος. Η συνάντηση θα γίνει στη βίλα Μπόρζιχ, επίσημο ξενώνα του γερμανικού υπουργείου των Εξωτερικών. Σύμφωνα με γερμανικές διπλωματικές πηγές θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου. Πρόκειται για τις 6 χώρες που το 1957 ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, προπομπό της ΕΕ.

Facebook Comments