Με νωπές ακόμη τις υπογραφές των υπουργών της κυβέρνησης στα μέτρα των 5,5δις€ με τα οποία φορτώθηκε έως το 2018 η ελληνική οικονομία – και για τα οποία «χύνονται» δάκρυα εκ των υστέρων από τα κυβερνητικά στελέχη –  έ όπως και να το κάνουμε, «πονάει» πολύ να διαβάζεις ότι η φοροδιαφυγή αγγίζει έως και το 9% του ΑΕΠ, δηλαδή 16,2δις€.

Το νούμερο δεν το έβγαλα από το μυαλό μου – αν και φοβάμαι ότι μπορεί να είναι και μεγαλύτερο – αλλά είναι αποτέλεσμα της έρευνας  που πραγματοποίησε η διαΝΕΟσις, η οποία είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός.

Αν υποθέσουμε ότι μπορούσε το ελληνικό κράτος να εισπράξει έστω τα μισά , θα είχαμε αποφύγει τον φορο-Αρμαγεδδώνα και τη σφαγή των συντάξεων και θα περίσσευαν και 2,5δισ€ για την πραγματική προώθηση ενός πραγματικού προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Το κράτος όμως δεν μπορεί να εισπράξει λόγω ελλείψεων στο προσωπικό, την υλικοτεχνική υποδομή και φυσικά την πολιτική βούληση. Τι κάνει λοιπόν ; Διαχρονικά βάζει φόρους κι ας πέφτουν τα έσοδα. Η έρευνα της διαΝΕΟσις δείχνει ότι την περίοδο 2010-2015 τα έσοδα από έμμεσους φόρους έχουν υποστεί καθίζηση κατά 7,3δισ€ , όσα περίπου μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον Αύγουστο του 2015. Μόνο τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν μειωθεί κατά 3,45δισ€, 1,5δισ€ από τα καύσιμα και 540εκ€ από τα καπνικά προϊόντα.

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που έσοδα χάνονται κι εξαιτίας λανθασμένων αποφάσεων ή παραλείψεων της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Τα λεγόμενα αυτογκόλ. Όπως αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους 9 μήνες. Τον Οκτώβριο του 2015 – υπό την πίεση των επαϊόντων της τρόικας οφείλω να ομολογήσω – η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση των προστίμων που ίσχυαν για τη μη έκδοση αποδείξεων τα οποία είχαν κριθεί πολύ αυστηρά και εισπραξιμότητα τους είχε υποχωρήσει κάτω κι από το 1%.

Μόνο που από το ένα άκρο φτάσαμε στο άλλο. Με το παλιό καθεστώς το πρόστιμο για την μη έκδοση μιας και μόνο απόδειξης έφτανε και τα 500€ ανάλογα με τα βιβλία που τηρούσε η επιχείρηση. Με το νέο καθεστώς ορίστηκε στο 50% του ΦΠΑ που δεν αποδίδεται, ψιλοπράγματα δηλαδή , στην ουσία ανοιχτή πρόσκληση για φοροδιαφυγή από την ίδια την Καραγεώργη Σερβίας!! Το εξοργιστικότερο είναι ότι για υπηρεσίες που δεν υπάγονται στον ΦΠΑ (π.χ. ιατρικές εξετάσεις) δεν μπαίνει ευλόγα ούτε αυτό το πρόστιμο!! Τώρα τρέχουμε να προλάβουμε καθώς προετοιμάζεται νέος εξορθολογισμός πιθανότατα από το Σεπτέμβριο , να δούμε προς ποια κατεύθυνση. Στο μεταξύ όμως θα έχει χαθεί μια ακόμη τουριστική σεζόν που παγίως αποτελεί ευκαιρία τόνωσης των εσόδων.

Για να επιτευχθεί αυτό, να τονωθούν δηλαδή τα έσοδα,  ο Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής της ανεξάρτητης πλέον αρχής εσόδων, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ανασύρει από το οπλοστάσιο μέτρα που έχουν ψηφιστεί μεν αλλά δεν εφαρμόζονται , άγνωστο γιατί. Ένα από αυτά –  εμπνεύσεως Γιώργου Παπακωνσταντίνου -προβλέπει αναστολή λειτουργίας έως ένα μήνα κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επιτηδευματία σε περίπτωση μη έκδοσης τριών αποδείξεων ή παρεμπόδισης ελέγχου. Σε περίπτωση υποτροπής εντός τριών ετών προβλέπεται λουκέτο έως και έξι μήνες.

Facebook Comments