Από την Παρασκευή 1η Ιουλίου ξεκινά ένας πραγματικός Γολγοθάς για τους Έλληνες φορολογουμένους οι οποίοι θα πρέπει έως το τέλος του έτους να «μεταγγίσουν» στα δημόσια ταμεία περί τα 30δισ€ προκειμένου να «βγει» ο προϋπολογισμός και να μην εφαρμοστεί ο κόφτης. Μόνο τον Ιούλιο – που είναι και ο πιο βαρύς μήνας έως το τέλος του έτους – το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει 6δισ€.

Το έργο τους γίνεται ακόμη δυσκολότερο αν σκεφτεί κάποιος ότι θα πρέπει να πληρώσουν αυτά τα χρήματα με χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις. Γιατί όσο και να σκίζει τα ιμάτια της η κυβέρνηση, μειώσεις στις αμοιβές θα υπάρξουν και θα γίνουν απόλυτα ορατές με τη μισθοδοσία του Ιουνίου που καταβάλλεται στο τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την νέα φορολογική κλίμακα που ψηφίστηκε και την ταυτόχρονη μείωση στο αφορολόγητο κατά σχεδόν 1000€ για τον άγαμο, οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θα βλέπουν πλέον το μισθό ή τη σύνταξη τους μειωμένο χοντρικά από 6-22€. Έως 18,5€ είναι η επιβάρυνση για όσους έχουν 1 παιδί , 14,4€ με 2 παιδιά και έως 6€ για 3 παιδιά.

Για όλους τους φορολογουμένους που δηλώνουν εισόδημα άνω των 20.000€, υπάρχει μια πρόσθετη μείωση αποδοχών εξαιτίας της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης.  Ο φορολογούμενος στον ιδιωτικό τομέα με 20.000€ εισόδημα πλήρωσε πέρυσι 140€ έκτακτη εισφορά, δηλαδή 10€/μήνα. Πλέον θα πληρώσει 176€ θα του παρακρατούνται δηλαδή 12,5€/μήνα.

Με μειωμένες λοιπόν απολαβές οι φορολογούμενοι έως τις 30 Ιουλίου θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Δεν έχει σημασία που το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση 15 ημερών έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Ως γνωστόν σε θέματα πληρωμών προς το Δημόσιο αναβολές και παρατάσεις δεν χωράνε.

Για την ταμπακιέρα όσοι δήλωσαν περισσότερα από 30.000€ θα δουν φουσκωμένα τα εκκαθαριστικά τους εξαιτίας της περσινής αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Περισσότερο φόρο θα πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες εξαιτίας της αύξησης της προκαταβολής φόρου που θα πρέπει να αποδώσουν.

Από τον Αύγουστο έρχεται το δεύτερο κύμα φόρων με τον ΕΝΦΙΑ. Το θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ μετατράπηκε εν μια νυκτί σε « ο Ελληνικός λαός δεν θα πληρώσει ούτε 1€ περισσότερο σε σχέση με πέρυσι», μόνο που κι αυτό αποδεικνύεται κούφια υπόσχεση.

Το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου έπεσε από τις 300.000€ στις 200.000€ , φορολογούνται πια ακόμη και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων ενώ οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων και αγροτεμαχίων θα δουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ κατά 25%. Κάπως έτσι η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων υπολογίζει ότι η βεβαίωση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα φτάσει τα 4δισ€ που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Το κερασάκι στην τούρτα θα έρθουν να βάλουν τα τέλη κυκλοφορίας στο τέλος του έτους από τα οποία στα Δημόσια Ταμεία υπολογίζεται ότι θα μπουν περί τα 1,1δις€.

Facebook Comments