Εξαφανίστηκε η αρχική… αισιοδοξία στο Χ.Α και ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στα αρνητικά μετά από νέες πιέσεις που σημειώνονται στις τραπεζικές μετοχές, λόγω και του sell-off που σημειώνεται σε αρκετές τράπεζες της ευρωζώνης μετά τα αποτελέσματα των stress tests.  O τζίρος επιμένει… χαλαρά, δημιουργώντας έτσι ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορέσει να υπάρξει σύντομα μία ουσιαστική άνοδος στην αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 0,65% στις 567,60 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 18, . ευρώ με όγκο 32,7 εκατ. τεμαχίων.

Ο τραπεζικός δείκτης “γύρισε” πιο αποφασιστικά στα αρνητικά μετά το ράλι της Παρασκευής, με πτώση 2,61%, ενώ σταθερά στα 0,1500 ευρώ κινείται η Τράπεζα Πειραιώς χάνοντας τα αρχικά της κέρδη που ξεπέρασαν το 3% , στο -2,94% και τα 0,4950 ευρώ κινείται η Eurobank, με πτώση 4,95% και τα 0,1920 ευρώ διαπραγματεύεται η Εθνική Τράπεζα και με πτώση 2,26% στα 1,73 ευρώ κινείται η Alpha Bank.

Στα αρνητικά κινείται και ο FTSE 25, με πτώση 0,80% , με τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ να δέχονται πιέσεις, ενώ ανοδικά ξεχωρίζουν τίτλοι όπως ο ΟΠΑΠ, ο Τιτάν, η ΕΥΔΑΠ, η Motor Oil, ο Μυτιληναίος και ο ΟΛΠ.

Εν τω μεταξύ, ισχυρό sell-off σημειώνεται στον τραπεζικό δείκτη της ευρωζώνης, με τις αγορές να “ζυγίσουν” τα αποτελέσματα των stress tests και να εντοπίζουν, παρά την διαβεβαίωση της ΕΒΑ για την ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών, σημαντικά κενά και κινδύνους. Οι τράπεζες με τα πιο αδύναμα σκορ στα τεστ, όπως η Raiffeisen, η Unicredit και η Banco Popolar, δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.



Όπως σημειώνει η Citigroup σε σημερινή της έκθεση, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την μεθοδολογία των τεστ και των στοιχείων στα οποία βασίστηκαν. Σε σύγκριση με τα πραγματικά οικονομικά σοκ, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-09, οι υποθέσεις του δυσμενούς σεναρίου είναι σχετικά ήπιες.

Για το Χ.Α, ο Αύγουστος εκτός από τα αποτελέσματα του εξαμήνου των εισηγμένων εταιριών και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI θα έχει σαν κύριο θέμα την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων για την είσπραξη των υπολοίπων 2,8 δις ευρώ της πρώτης αξιολόγησης. Ενδιάμεσα, στις 12 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, η αγορά ξεπερνώντας το σκόπελο των τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών τραπεζών θα μπορούσε να συνεχίσει να ανακάμπτει προς τα επίπεδα προ-Brexit ανακτώντας τα επίπεδα των 600 μονάδων.

Όπως σημειώνει ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει ότι έχει αυτονομηθεί σε σχέση με τις ξένες αγορές που έχουν μία σημαντική ανοδική πορεία τις τελευταίες συνεδριάσεις και τα αποτελέσματα των εξαμήνων είναι εκείνα που μπορούν να δώσουν σχετικό τόνο σε επιμέρους τίτλους.

“Η αγορά σε κάθε περίπτωση αν θέλει να αποκτήσει και πάλι ένα ανοδικό momentum πρέπει και πάλι να βρεθεί πάνω από τις 600 μονάδες κάτι που για να συμβεί χρειάζεται αύξηση του όγκου συναλλαγών που έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο φόβος μας δεν είναι η αποτίμηση των εταιριών αλλά η μεγάλη συσσώρευση χωρίς τάση για μεγάλο χρονικό διάστημα”, όπως προσθέτει.

Facebook Comments