Τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα, βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας τους τον περασμένο μήνα και αυτό εξηγείται, εν μέρει, από τα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία. Προσδοκίες για μια αργή και μακροπρόθεσμη διαδικασία σύσφιξης και καμία ανησυχία για πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, υπάρχει και μια ισχυρή ροή χρήματος από τους διεθνείς επενδυτές εξαιτίας τους status του ασφαλούς καταφυγίου. Δεδομένου ότι σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία οι αποδόσεις των ομολόγων είναι αρνητικές, τα κεφάλαια αναζητούν αποδόσεις. 

Οι Ευρωπαίοι και Ιάπωνες traders, πραγματοποιούν carry trade αγοράζοντας αμερικανικά ομόλογα και μειώνουν την έκθεση που έχουν σε USD αγοράζοντας πάλι EUR και JPY. Το παρακάτω γράφημα δείχνει την απόδοση των γερμανικών Bunds σε σχέση με τα treasuries, αφού έχει υπάρξει hedging strategy. Για τους Ευρωπαίους και τους Ιάπψνες επενδυτές, το να αγοράσουν ξένα ομόλογα και να καλυφθούν ήταν περισσότερο αποδοτικό από το να επνδύσουν σε μετοχές των χωρών τους.

02 08 16 pimco

Ωστόσο οι αγορές έχουν την τάση να επαναφέρουν μόνες τους την ισορροπία. Αλλοιώσεις παρατητούνται όσο ένα trade αποκτά συνεχώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αν και αυτό δεν είναι εμφανές στην αγορά ομολόγων, έχει γίνει εμφανές στο FX αφού η ισχυρή ζήτηση για συγκεκριμένα νομίσματα έχει δημιοργήσει ακραίες καταστάσεις κάνοντας τις τιμές των fx forwards ακριβές για προστασία. Αυτή τη στιγμή, οι Ευρωπαίοι και οι Ιάπωνες επενδυτές πληρώνουν 0,6% υψηλότερα για να ασφαλίσουν την έκθεσή τους σε USD.

Facebook Comments