Ανάπτυξη με την…χάρη της Μεγαλόχαρης
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σε λίγες ώρες η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει ότι και το β’ 3μηνο του έτους που διανύουμε θα είναι υφεσιακό
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σε λίγες ώρες η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει ότι και το β’ 3μηνο του έτους που διανύουμε θα είναι υφεσιακό
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σε λίγες ώρες η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει ότι και το β’ 3μηνο του έτους που διανύουμε θα είναι υφεσιακό. Θυμίζω ότι το α’ 3μηνο η ύφεση σε ετήσια βάση ανήλθε στο 1,3% κι αν δεν γίνει η έκπληξη, θα έχουμε 4 συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα. Η ύφεση ενέσκηψε από τον Ιούλιο του 2015 και την επιβολή των capital controls, διόλου τυχαίο.
Προσπαθώντας να προκαταλάβω την ανακοίνωση/αντίδραση του ΥΠΟΙΚ – αν υπάρξει – , θα πω ότι στην Νίκης θα υποστηρίξουν ότι ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη και θα σταθούν στην ομοθυμία κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος και θεσμών ότι το β’ εξάμηνο η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο και τελικά η χρονιά θα κλείσει με μικρή ύφεση της τάξης του 0,3%. Ενδεχομένως να έχουν και κάποια «καλά» λόγια για τα ΜΜΕ που κινδυνολογούν αλλά δεν είναι της παρούσης.
O σπουδαιότερος παράγοντας της υφεσιακής πορείας το πρώτο μισό της χρονιάς είναι πτώση της καταναλωτικής δαπάνης. Ο όγκος εργασίας στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε και τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι οποίοι ήταν «νεκροί» μήνες όσον αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις. Δεν ξέρω ποιος θα υποστηρίξει ότι εν μέσω Συμπληγάδων ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος με κερασάκι τα τέλη κυκλοφορίας τους επόμενους μήνες, ο κόσμος θα βγει στις αγορές και θα ξοδεύει σαν να μην υπάρχει αύριο.
Αν δεν το κάνουν οι Έλληνες θα το κάνουν οι τουρίστες θα υποστηρίξουν πολλοί. Τα στοιχεία δείχνουν έναν εξαιρετικό Ιούλιο από πλευράς αφίξεων με μεγάλες αυξήσεις τόσο στις αεροπορικές όσο και στις οδικές αφίξεις, γεγονός που δημιουργεί σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου των αφίξεων αλλά όχι των εσόδων. Σε απλά ελληνικά, οι τουρίστες μπορεί να έρχονται αλλά δεν είναι κι αυτό που λέμε ανοιχτοχέρηδες.
Δεύτερος μεγάλος παράγοντας που επηρεάζει την πορεία της οικονομίας είναι οι εξαγωγές. Όλοι οι μήνες του β’ 3μηνου ήταν αρνητικοί και συνολικά η πτώση έφτασε το 7,7%. Οι ίδιοι οι εξαγωγείς δεν δηλώνουν αισιόδοξοι καθώς τα capital controls στερούν πολύτιμη ρευστότητα, οι τράπεζες δεν δανείζουν και το Δημόσιο δεν τους επιστρέφει έγκαιρα όσα τους χρωστά.
Μεγάλο ρόλο παίζει και η ψυχολογία γενικά. Και δεν νομίζω ότι από τον Σεπτέμβριο – με την κυβέρνηση να «σκοτώνεται» με την τρόικα για τα εργασιακά στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης – ότι θα χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες της οικονομίας. Τουναντίον όσο πιο μεγάλο το σίριαλ τόσο μεγαλύτερη και η ζημιά.
Κοινώς η κυβέρνηση – εκτός από όλα τα άλλα – βρίσκεται αντιμέτωπη και με μια κρίσιμη κατάσταση στην οικονομία. Αν χαθεί ο έλεγχος στο κομμάτι της ύφεσης, τότε είναι σχεδόν βέβαιος ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού και ορατή η έλευση του κόφτη. Ενδεχομένως όλα αυτά να έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός και βρίσκεται από νωρίς στο Μαξίμου για συσκέψεις με τους υπουργούς. Ας τους φωτίσει η Μεγαλόχαρη…
Facebook Comments