«Αυτό για την πίστη μας, αγιογραφικά, είναι θανάσιμο αμάρτημα. Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα»

Τάδε έφη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή, όσον αφορά το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Ένας άνθρωπος του Θεού, είναι εναντίον του 10% του ελληνικού πληθυσμού, για όσους δεν το καταλάβατε. Ακόμη, άφησε να εννοηθεί πως είναι εναντίον και στο γάμο τους-μια γνώμη που την έχει εκφέρει και στο παρελθόν-,στην παρέλαση υπερηφάνειας τους και τους ευχήθηκε καλή μετάνοια.

«Και δικαίωμα έχουν να ζήσουν και να κάνουν ότι θέλουν».

Εν έτει 2015, έχουμε έναν Μητροπολίτη, που κατά καιρούς λέει την άποψη του επί παντός επιστητού για να είναι στην επικαιρότητα, δικαιολογώντας τον εαυτό του πως απλά ο κόσμος θέλει να ξέρει τις απόψεις του. Ένας άνθρωπος που αντί να εκπροσωπεί τη θρησκεία της αγάπης, κάνει όποτε μπορεί ρητορική μίσους σε ομάδες που θέλουν την αμέριστη φροντίδα και αγάπη μας. Φυσικά και έχουν δικαίωμα να ζήσουν, ποιος θα τους το απαγορέψει; Δεν είναι άνθρωποι όπως όλοι εμείς; Δεν είμαστε όλοι δημιουργήματα αυτού του Θεού που ο Μητροπολίτης Άνθιμος εκπροσωπεί; Αγάπα τον πλησίον σου, αλλά με εκπτώσεις; Να μην είναι ομοφυλόφιλος, να μην είναι μετανάστης, να μην είναι Τούρκος, άθεος και η λίστα ολοένα να πληθαίνει…

Ας μην είμαι υπερβολική, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα δεν τους πετάμε από το υψηλότερο σημείο μιας πόλης όπως κάνουν οι τζιχαντιστές. Εμείς είμαστε πιο προοδευτικοί. Τους στερούμε απλά το δικαίωμα να παντρευτούν ή να έχουν μια νομική ένωση όπως είναι το σύμφωνο συμβίωσης. Ας μην είμαστε ρομαντικοί, ο γάμος πέρα του συναισθήματος είναι και για να καθορίζονται κάποια δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην περιουσία, στην κηδεμονία των παιδιών και ενδεχόμενες ιατρικές αποφάσεις (πχ διακοπή μηχανικής υποστήριξης). Σας φαίνεται δίκαιο, να είναι ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων μαζί όλοι τους τη ζωή, να έχουν κοινά περιουσιακά στοιχεία και με το θάνατο του ενός ή της μίας από τους δύο, οι συγγενείς να πετάνε τον άλλον στο δρόμο, αφού δεν έχει κανένα δικαίωμα; Η’ στην περίπτωση που έχουν υιοθετήσει ένα παιδί, όπου εκεί και αν περιπλέκονται τα πράγματα. 

Η ομοφυλοφιλία υπάρχει από την αρχαιότητα, δεν είναι διαστροφή ούτε αμαρτία. Ο John Boswell, ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale, -αν και ήταν ένθερμος Καθολικός-υποστήριξε πως στα πρώιμα χριστιανικά χρόνια ευλογούνταν οι ενώσεις  ομοφύλων ζευγαριών, κατά την τελετή της «αδελφοποίησης», πράγμα που η Εκκλησία εν γένει το θεωρεί διαστρέβλωση ενώ υπάρχουν πλείστες αποδείξεις. Από τον όρο αυτό βγήκε λένε και ο όρος «αδελφή» στην αργκό.

Από το στόχαστρο του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης δεν ξέφυγε ούτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επειδή δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο και δεν «πιστεύει». Ακόμη, έκρινε και την ενδυμασία του κ.Βαρουφάκη στο Eurogroup την οποία χαρακτήρισε «εκκεντρική». Το ζήτημα του θρησκευτικού όρκου νόμιζα πως ήταν ήδη λήξαν, καθώς συμφώνησαν και κληρικοί με τον πολιτικό όρκο, επειδή ο θρησκευτικός όρκος είναι βαρύτατης σημασίας για να δίνεται με τέτοια ευκολία. Επίσης, νόμιζα πως μόνο εμείς οι «κοσμικοί» αρεσκόμαστε στο να συζητάμε τι ρούχα φοράνε τα δημόσια πρόσωπα που απασχολούν την επικαιρότητα.

Ο 20ος Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β, υπηρετεί το αξίωμα που του δόθηκε με ταπεινότητα και δεν απασχολεί τα ΜΜΕ για τους λάθος λόγους. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ακολουθήσουν και άλλοι κληρικοί το παράδειγμα του.

Facebook Comments