Τα μακροοικονομικά δεδομένα έχουν το δικό τους ποσοστό βαρύτητας για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Ως εκ τούτου, είναι γνωστό ότι όταν τα macro τείνουν να είναι θετικά μακροπρόθεσμα, οι μετοχές κινούνται ανοδικά και το αντίστροφο. 

Τα αμερικανικά μακροοικονομικά δεδομένα, απογοήτευαν και πριν από την πτώση της Παρασκευής, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αναλυτές να περίμεναν αυτή την πτώση, αν και όχι τόσο έντονη. Ωστόσο, όταν κάτι ξεπερνάει τα όρια, τότε οι πιέσεις είναι και αυτές δυσανάλογα μεγάλες. Η ισχυρή αδυναμία στο δείκτη μεταποίησης και υπηρεσιών ISM, η όχι και τόσο αισιόδοξη εικόνα της Μπεζ Βίβλου και η αδυναμία του δείκτη Labor Conditions Market Index, οδήγησαν σε μια επιδείνωση των μακροοικονομικών εκτιμήσεων. 

Ένας από τους βασικούς δείκτες που δείχνουν τη διάθεση των επενδυτών για τα μελλοντικά μακροοικονομικά στοιχεία, είναι ο δείκτης Economic Surprise Index της Citi. Ο δείκτης αυτός, μετρά αν στις επερχόμενες μακροοικονομικές ανακοινώσεις θα είναι περισσότερες αυτές που θα ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις ή αυτές που θα είναι κατώτερες των εκτιμήσεων. Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, ο δείκτης αυτός, τόσο για την Αμερική όσο και για την Ευρωζώνη, κινούνταν πτωτικά εδώ και εβδομάδες.

12 09 16 citi

Ωστόσο, όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές, τα στοιχεία δεν είναι ευνοϊκά για μια πτώση των μετοχών, καθώς μια πιο εις βάθος ανάλυση δείχνει ότι βασικοί μακροοικονομικοί δείκτες, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ακόμα υψηλότερα επίπεδα σε μετοχές.

Facebook Comments