Ο λαϊκισμός δεν επιλύει προβλήματα, δημιουργεί προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη της ομιλίας για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος της 16ης Ιουνίου σημείωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σεβαστή, τόνισε ωστόσο ότι δεν απειλείται η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάλεσε μάλιστα εκ νέου τη Βρετανία να υλοποιήσει την απόφαση της, προκειμένου να διαμορφωθούν εκ νέου οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο και προειδοποίησε ότι δε μπορεί να υπάρχει «”α λα καρτ” πρόσβαση στην ενιαία αγορά»

Εξάλλου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξήρε την εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Καναδά, χαρακτηρίζοντας την ως την «καλύτερη συμφωνία που έχουμε επιτύχει» και πρότεινε, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις μέσα στους κόλπους της Ένωσης, τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του προγράμματος επενδύσεων της ΕΕ στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022.

Σημείωσε δε, ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη δεν είναι άγρια Δύση και σημείωσε με νόημα ότι κάθε εταιρία στην Ευρώπη οφείλει να πληρώνει τους φόρους της εκεί όπου έχει τα κέρδη της.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Τόνισε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης αλλά μία Ένωση πιο περίπλοκη.

Facebook Comments