Μερίσματα και επαναγορές είναι η ισχύς της Wall Street
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ανοδικό ράλι που ξεκίνησε το 2009, είναι από τα πιο μισητά της χρηματιστηριακής ιστορίας
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ανοδικό ράλι που ξεκίνησε το 2009, είναι από τα πιο μισητά της χρηματιστηριακής ιστορίας
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ανοδικό ράλι που ξεκίνησε το 2009, είναι από τα πιο μισητά της χρηματιστηριακής ιστορίας, καθώς το επενδυτικό συναίσθημα παραμένει άκρως αρνητικό και μέτοχοι σε αυτή την άνοδο είναι μόνο μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Τα χαρτοφυλάκια αυτά, έχουν την τύχη, εκτός από τα κέρδη που απολαμβάνουν, να εισπράττουν και από τα μερίσματα.
Μάλιστα, όπως δείχνει και το παρακάτω γράφημα της Barclays, οι εταιρίες έχουν φτάσει να πληρώνουν σε μερίσματα περισσότερα από τα τριμηνιαία κέρδη που έχουν και το κενό που υπάρχει καλύπτεται μέσω δανεισμού, καθώς τα επιτόκια παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά. Οι μέτοχοι των εταιριών, κερδίζουν από τις πρακτικές των ανωτάτων στελεχών να αυξάνουν την αξία της μετοχής, προκειμένου να λάβουν υψηλότερα bonus ή και να κερδίσουν περισσότερα πουλώντας τις μετοχές που ήδη κατέχουν.
Κατά τα προηγούμενα χρόνια, το φαινόμενο οι εταιρίες να επιστρέφουν στους επενδυτές περισσότερα από ότι κερδίζουν έχει ξανασυμβεί. Συνέβη το 2014, συνέβη πέρυσι και θα συμβεί και φέτος. Για το 2016, υπολογίζεται ότι οι εταιρίες θα πληρώσουν $1 τρισ. σε μερίσματα και επαναγορές ιδίων μετοχών. Πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και αν εφαρμόσουμε την απλή λογική, θα δούμε ότι έχουν δίκιο.
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, πρόκειται για το πιο μισητό ράλι στην ιστορία του S&P 500. Αυτό σημαίνει ότι μια ανοδική κίνηση στους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ πιθανότερο σενάριο από ένα κραχ. Σίγουρα η άνοδος θα είναι αργή και με μεγάλες διακυμάνσεις και οι αναλυτές προτείνουν αγορές στις βαθιές διορθωτικές κινήσεις.
Facebook Comments