Οι ομαδικές απολύσεις “αγκάθι” των διαπραγματεύσεων
Με κόντρα για το θέμα των ομαδικών απολύσεων ξεκίνησαν χθες οι διαπραγματεύσεις της νέας υπουργού εργασίας κ. Εφης Αχτσιόγλου για τα εργασιακά
Με κόντρα για το θέμα των ομαδικών απολύσεων ξεκίνησαν χθες οι διαπραγματεύσεις της νέας υπουργού εργασίας κ. Εφης Αχτσιόγλου για τα εργασιακά
Με κόντρα για το θέμα των ομαδικών απολύσεων ξεκίνησαν χθες οι διαπραγματεύσεις της νέας υπουργού εργασίας κ. Εφης Αχτσιόγλου για τα εργασιακά, με τους δανειστές να ζητούν πλήρη απελευθέρωση και το υπουργείο Εργασίας να οχυρώνεται πίσω από το εθνικό και ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Στην πρώτη συνάντηση με την ιδιότητά της ως υπουργού Εργασίας, όπου παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, έθεσαν ως προτεραιότητα το θέμα των ομαδικών απολύσεων και ζήτησαν ξανά την άρση της παρέμβασης του υπουργού Εργασίας σε κάθε αίτημα απολύσεων για πάνω από το 5% του αριθμού των εργαζομένων που ισχύει σήμερα. Με άλλα λόγια ζήτησαν να πάψει να υπάρχει όριο απολύσεων και η κάθε επιχείρηση να μπορεί να προχωρά σε μείωση του προσωπικού της δίχως όρια προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει της οικονομικής κρίσης.
Η απάντηση της υπουργείου Εργασίας ήταν ότι για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα: «Είμαστε εντελώς αντίθετοι με την αύξηση του ορίου των απολύσεων, η θέση αυτή υποστηρίχτηκε με επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό Δίκαιο που διέπει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων είναι πλήρως συμβατό με το ευρωπαϊκό», τόνιζε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα μέσω τεχνικών κλιμακίων. Πάντως στην επόμενη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και τα άλλα θέματα της ατζέντας των δανειστών για τα εργασιακά, όπως είναι οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, η επαναφορά της ανταπεργίας (lock out) και φυσικά το θέμα της αναθεώρησης του κατώτατου μισθού.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των θεσμών για το θέμα της σύστασης και λειτουργίας της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας που θα αποτελέσει το τέταρτο «πόδι» του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και το θέμα της τοποθέτησης διοικητικού συμβουλίου στο ίδιο το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων χωρίς όμως να ληφθούν κάποιες τελικές αποφάσεις. Σε ένα γενικό χρονοδιάγραμμα συμφωνήθηκε οι εκκρεμότητες του νέου ταμείου να κλείσουν μέχρι και το τέλος του χρόνου. Από την πλευρά των δανειστών εκφράστηκε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει επιταχύνει τους ρυθμούς για το νέο ταμείο.
Facebook Comments