Εντέλει, πράσινο φως από την ευρωζώνη για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μετά την επιστολή της Αθήνας στους θεσμούς. 

Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει ξαναρχίσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και ότι οι θεσμοί έχουν λάβει από την ελληνική κυβέρνηση την επιστολή στην οποία επαναβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις της Αθήνας για τις μεταρρυθμίσεις.
«Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις μετά τη λήψη της επιστολής από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών με την οποία επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είμαι χαρούμενος που ανοίγει ο δρόμος και μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο»

Είναι γνωστό ότι τόσο οι θεσμοί όσο και το Eurogroup είχαν ψυχρανθεί και ήταν ανήσυχοι μετά το επίδομα που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε τη λήψη της επιστολής από την ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι η επιστολή Τσακαλώτου «έφτιαξε» το κακό κλίμα των προηγούμενων ημερών, ιδίως όσον αφορά τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο του μνημονίου και των συντάξεων.

Η στάση του Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν πως το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές και πως ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης που έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για αδιαφορία προς του πολίτες και σημαντική καθυστέρηση στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και την κατηγορεί πως «αφού βάφτισε το επίδομα “13η σύνταξη στο εσωτερικό” και “εφάπαξ βοήθημα” στο εξωτερικό, αφού αναγκάστηκε να στείλει “επιστολή συμμόρφωσης”, πανηγυρίζει σήμερα για το αυτονόητο: Ότι ξεκινάει μια συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει με επωφελής όρους για τη χώρα.». Επίσης, τόνισε ότι το Μαξίμου κάνει προπαγάνδα εις βάρος των πολιτών και της χώρας λέγοντας «Είναι σαφές οτι τον κ. Τσίπρα και τη στενή παρέα του δεν τους ενδιαφέρει η χώρα και οι πολίτες της, αλλά το πώς θα συνεχίσουν την προπαγάνδα τους για να συντηρήσουν την ολοένα συρρικνούμενη εκλογική τους πελατεία. Στο δρόμο του διχασμού θα πορευτούν μόνοι τους. Καλές γιορτές”». 

Facebook Comments