«Όχι» στην αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστών από Αρεοπαγίτες και Εισαγγελείς
"Όχι" στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είπε και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία με πλειοψηφία 40-25 απέρριψε τη θέση της Βασιλικής Θάνου
"Όχι" στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είπε και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία με πλειοψηφία 40-25 απέρριψε τη θέση της Βασιλικής Θάνου
“Όχι” στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είπε και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία με πλειοψηφία 40-25 απέρριψε τη θέση της προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου Βασιλικής Θάνου, με αποτέλεσμα πλέον να εγείρονται ζητήματα κύρους της.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι ακόμη και η μειοψηφία των αρεοπαγιτών έκρινε ότι είναι αναγκαία η αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά όχι αυτή τη στιγμή.
Αναλυτικά, το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου είναι “αν παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που προβλέπεται με το Σύνταγμα του 1975, ώστε να προστατευθούν οι συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας που προστατεύουν τους δικαστές και που έχουν καταλυθεί λόγω της εντωμεταξύ μεγάλης αύξησης του ορίου ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών και λοιπών εξελίξεων”.
Επ΄ αυτού 40 αρεοπαγίτες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας, ενώ 25 ψήφισαν ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη αλλά όχι τώρα.
Νωρίτερα, και η Ολομέλεια των εισαγγελέων του ανώτατου δικαστηρίου είχε ταχθεί κατά της πρότασης της κ. Θάνου για αύξηση των ορίων ηλικίας χωρίς να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
Η Ολομέλεια των Εισαγγελέων ομόφωνα, 12 από τους 17 εισαγγελείς που ήταν παρόντες, έκριναν ότι μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί ζήτημα αύξησης των ορίων ηλικίας.
Αναλυτικότερα, οι 12 ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί ομόφωνα δέχθηκαν την εισήγηση του αντεισαγγελέα Κωνσταντίνου Παρασκευαΐδη, η οποία ήταν αρνητική για την παράταση -τώρα- του ορίου συνταξιοδότησης.
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί περιλαμβανομένης και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, αποφάσισαν:
«Η Ολομέλεια ομόφωνα εκφράζει την άποψη ότι τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών μπορεί να γίνει στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος κατ άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88 παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος».
Στη συνέχεια, οι εισαγγελείς εξέφρασαν δύο απόψεις για την περίπτωση που υλοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση.
Συγκεκριμένα, οι έξι αντεισαγγελείς (δεχόμενοι την εισήγηση του κ. Παρασκευαΐδη) υποστήριξαν ότι εάν γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε πρέπει να γίνει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης, καθώς έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα από το 2001 που έγινε η τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, ενώ οι άλλοι έξι εξέφρασαν την άποψη ότι η οποία συζήτηση για το θέμα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης είναι τώρα άκαιρη και σε περίπτωση που υλοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια για να λάβει απόφαση σύμφωνα με τις νέες κρατούσες συνθήκες.
Κατά συνέπεια, η πρόταση της κ. Θάνου δεν συγκέντρωσε ούτε μια ψήφο, γεγονός που κατά πληροφορίες πυροδότησε κλίμα έντασης.
Το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας που τέθηκε με πρωτοβουλία της κ. Θάνου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο δικαστικό και νομικό κόσμο αλλά και στον πολιτικό κόσμο, λόγω της ρητής συνταγματικής διατάξεως που απαγορεύει την παραμονή των δικαστικών στην υπηρεσία τους μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Οι υπουργός της Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει δημόσια δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστών με δεδομένη τη ρητή συνταγματική απαγόρευση.
Κατά της θέσης που είχε δημόσια λάβει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχαν ταχθεί δικαστικές ενώσεις, μεταξύ αυτών και οι Ενώσεις των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικηγορικοί σύλλογοι και 14 καθηγητές του συνταγματικού δικαίου της χώρας.
Facebook Comments