Την μεγαλύτερη ανάσα από την συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, την πήραν τα γκισέ των τραπεζών, αυτά που αναστέναξαν για ένα 48ωρο. Ανάσα πήρε και η κυβέρνηση, η οποία κατάφερε να απομακρύνει για μια ακόμα φορά από το άμεσο σκηνικό την επιβολή capital controls στις τράπεζες.

Αυτά που δεν πήραν ανάσα, ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, καθώς οι πληρωμές της Παρασκευής ύψους 336 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και η αναχρηματοδότηση των τρίμηνων εντόκων ύψους 1,6 δις., στραγγίζουν και τα λίγα που είχαν απομείνει.

Από σήμερα η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καταστρώσουν το σχέδιο για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων της επόμενης εβδομάδας ύψους 1,7 δις. Οι λύσεις που υπάρχουν πλέον στο τραπέζι είναι: η υποχρεωτική πλέον συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στα έντοκα, αλλά και η συμμετοχή των εισηγμένων ΔΕΚΟ  σε εκδόσεις repos του Δημοσίου.

Η πίεση παραμένει.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί. Ήδη είναι αποφασισμένη να ανοίξει όλα τα βιβλία του Κράτους στους δανειστές.
Πρέπει να τρέξει και το περιεχόμενο του νέου άμεσου προγράμματος και κυρίως να υλοποιήσει το περιεχομενό του, με νομοσχέδια στη Βουλή.

Δεν θα είναι όλα εύκολα, θα δοκιμαστεί και η κυβερνητική συνοχή αλλά και η κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά είναι το σωστό. Όταν θα τελειώσει αυτή την δουλειά θα έχει την πολυτέλεια (λόγω των εκταμιεύσεων) ενός διαστήματος δύο μηνών για να διαπραγματευτεί το επόμενο πρόγραμμα, το οποίο εφόσον συνεργαστεί θα έχει πολλά «δώρα», πακέτα ολόκληρα ενίσχυσης της ρευστότητας και τόνωσης της ανάπτυξης.

Ας το κάνει. Έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα εφαρμόσει πιστά ένα πρόγραμμα την τελευταία πενταετία. Που θα το πάρει πάνω της και θα το κάνει ιδιοκτησία της ..έστω και αν δεν είναι όλο δικό της…

Facebook Comments