Ο κ. Ντάισελμπλουμ «δεν αναφέρθηκε σε καμία χώρα, ή ομάδα χωρών, στη συνέντευξή του» που ξεσήκωσε τη θύελλα αντιδράσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Κατά τον ίδιο, το μήνυμα του κ. Ντάισελμπλουμ ήταν προς όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ότι η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις.

Παράλληλα, οι χώρες της ερυωζώνης πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, κάτι που «είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα απαίτησε την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup, για τα σχόλιά του ότι οι χώρες του Νότου «σπαταλούσαν λεφτά σε ποτά και γυναίκες και μετά ζητούσαν βοήθεια».

Ο κ. Κόστα είπε πως τα σχόλια αυτά είναι «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» και τόνισε πως η Ευρώπη θα γίνει αξιόπιστη μόνο όταν φύγει ο Ντάισελμπλουμ.

«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό εγχείρημα μόνο την ημέρα που ο κ. Ντάισλεμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει συγχώμη ξεκάθαρα σε όλες τις χώρες και τους λαούς που προσβλήθηκαν πρωτοφανώς από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Κόστα.

Την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για τα προσβλητικά του σχόλια ζήτησε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

«Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχασε μια εξαιρετική ευκαιρία να σιωπήσει», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Ματέο Ρέντσι. «Σε γερμανική εφημερίδα άφησε να του ξεφύγει ένα ηλίθιο σχόλιο -δεν μπορώ να βρω καλύτερο χαρακτηρισμό- κατά των χωρών του Νότου, αρχίζοντας με την Ιταλία και την Ισπανία… Όσο νωρίτερα παραιτηθεί, τόσο το καλύτερο».

Facebook Comments