Eurobank: Προβληματισμός για τον αργό ρυθμό αύξησης της απασχόλησης

4 λεπτά ανάγνωση
23 Μαρτίου 2017

Προβληματισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2017 προκαλεί, σύμφωνα με τη Eurobank, ότι παρά τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης παρουσιάζει επιβράδυνση. Όπως διαπιστώνει στην ανάλυσή της που στηρίζεται στα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, απαιτούνται 12 χρόνια για να επιστρέψει το ποσοστό ανεργίας στα προ κρίσης επιπεδα, βάσει της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση «7 ημέρες οικονομία»:

Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σε καθοδική τροχιά για τρίτο συνεχές έτος το 2016 (2013 27,5%, 2014 26,5% και 2015 24,9%).
βάσει της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί τα 3 τελευταία χρόνια (μέση ετήσια μεταβολή της τάξης των -1,3 ποσοστιαίων μονάδων), απαιτούνται 12 χρόνια για να επιστρέψει το ποσοστό ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα (7,8% το 2008).

Η ενίσχυση ή αποδυνάμωση της προαναφερθείσας δυναμικής θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και από το μέγεθος της απόκλισης ανάμεσα στο τρέχον και το «φυσικό ποσοστό ανεργίας». Η τελευταία μεταβλητή (μη άμεσα μετρήσιμη) κινήθηκε ανοδικά τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της παρατεταμένης ισχνής οικονομικής δραστηριότητας.

Η απασχόληση σημείωσε ενίσχυση 1,7% (ανεργία -5,5% και εργατικό δυναμικό -0,07%) το 2016 αντισταθμίζοντας πλήρως την πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας (ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης = 0,0%). Το γεγονός της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης από 3,0% το 4ο τρίμηνο 2015 στο 0,2% το 4ο τρίμηνο 2016 προκαλεί προβληματισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο 2017.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υποβάθμιση» ή νέο φωτεινό κεφάλαιο η αλλαγή πίστας του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

Η MSCI, ο μεγαλύτερος πάροχος δεικτών στον κόσμο με τα κεφάλαια που είναι

Στο ραντάρ της Intesa Sanpaolo οι ελληνικές τράπεζες με σύσταση “buy”

Στο ραντάρ όλο και περισσότερων διεθνών οίκων μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες.

GS: Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ οι μεγάλοι κερδισμένοι από την αναβάθμιση του Χ.Α.

Σημαντικές ανακατατάξεις στις ροές των ελληνικών μετοχών αναμένεται να προκαλέσει η αναβάθμιση