Politico: «Οι Έλληνες αξιωματούχοι γύρισαν με άδεια χέρια από την Ουάσινγκτον»

5 λεπτά ανάγνωση
25 Απριλίου 2017

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Αθήνα ήλπιζε σε κάποια εξέλιξη, στις επαφές που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου. «Αντί για αυτό, οι Έλληνες αξιωματούχοι έφυγαν με άδεια χέρια», σχολιάζει το Politico, κάνοντας λόγο για μία «λιτή» δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, έπειτα από τη συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην οποία έκανε λόγο για εποικοδομητικές συζητήσεις.

Ακόμη, το Politico σημειώνει ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αρνήθηκε να δεχθεί ερωτήσεις από Έλληνες δημοσιογράφους, στην καταληκτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Η Αθήνα έχει μέχρι τον Ιούλιο για να εξασφαλίσει μία νέα εισροή χρημάτων, ώστε να εξυπηρετήσει τα χρέη της και να αποφύγει μία ακόμη αθέτηση (πληρωμών). Αν και η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες προθεσμίες τα προηγούμενα χρόνια, αυτή τη φορά η πραγματική αντίθεση είναι ανάμεσα στους δανειστές της. Τον τελευταίο χρόνο, το ΔΝΤ και η Ευρώπη έχουν έρθει σε κόντρα για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας. Το ερώτημα είναι πόσο περισσότερο οικονομικό πόνο μπορούν ρεαλιστικά να επιβάλλουν οι δανειστές στην Ελλάδα, χωρίς να σβήσουν την ανάπτυξη και να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η προφανής λύση είναι η ελάφρυνση χρέους, συνεχίζει το Politico, όπως επιμένει το ΔΝΤ, αλλά η Γερμανία το απορρίπτει. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Ταμείο δεν μπορεί να δεσμευθεί στην οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα αν δεν πειστεί για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας, ενώ η Γερμανία- ενόψει και των εκλογών- δεν υποχωρεί σε συμφωνία για το χρέος, παρότι η Ανγκελα Μέρκελ χρειάζεται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς αυτός ήταν όρος εξαρχής.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

UBS: Το εντυπωσιακό comeback των ελληνικών ομολόγων

Από «παράδειγμα προς αποφυγή» στις διεθνείς αγορές χρέους, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά

Focus: Η Γερμανία μπορεί να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας

Να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας, καλεί το περιοδικό