Η ανακοίνωση της πολιτικής της ΕΚΤ, η αναμενόμενη ανακοίνωση του περιορισμού του προγράμματος αγοράς assets της Fed και οι γερμανικές εκλογές, αποτελούν τους παράγοντες που θα κινήσουν τα νήματα των αγορών αυτόν τον νέο μήνα. Σε ότι αφορα την επενδυτική στρατηγική, οι αναλυτές συνεχίζουν να δηλώνουν bullish για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τέσσερα είναι τα θέματα που θα κινήσουν τα νήματα των αγορών τον Σεπτέμβριο. Πρώτον, η ανακοίνωση της πολιτικής της ΕΚΤ και η συνέντευξη στις 5 Σεπτεμβρίου. Η GS δεν περιμένει μια μείωση των επιτοκίων ή μια ανακοίνωση μη συμβατικών μέτρων σε αυτή τη συνάντηση .

Ο πρόεδρος Νράγκι θα επαναλάβει πιθανώς το πλαίσιο καθοδήγησης που ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου , τονίζοντας ότι όλα τα επιτόκια θα παραμείνουν στο παρόν ή χαμηλότερο επίπεδό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα . Ανανεωμένες προβλέψεις αναμένονται να ανακοινωθούν οι οποίες θα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το 2 % του στόχου της ΕΚΤ για το 2014, υποστηρίζοντας τη θέση αυτή του Ντράγκι.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς προτίθεται να υποστηρίξει της τιτλοποιήσεις . Επίσης, σχετικά με τις περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης, μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας των οίκων (CRA) στις κατευθυντήριες γραμμές καταλληλότητας των collaterals θα μπορούσε να τεθεί στη συνάντηση του G20 στην Αγία Πετρούπολη στις 5-6 Σεπτεμβρίου.

Δεύτερον, από τις 9 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι ακροάσεις της επιτροπής της ιταλικής Γερουσίας για την υπόθεση του Μπερλουσκόνι. Η Επιτροπή έχει κληθεί να αποφανθεί κατά πόσον υπάρχει περίπτωση η αποχωρήση του Μπερλουσκόνι από τη θέση του στην Γερουσία, μετά την δικαστική απόφαση που τον έκρινε ένοχο φοροδιαφυγής, να τεθεί σε ψηφοφορία. Οι ακροάσεις θα μπορούσαν να τραβήξουν για εβδομάδες .

Μέλη του PdL έχουν απειλήσει να αποσύρουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση συνασπισμού εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι δυσμενές για τον Μπερλουσκόνι . Η GS εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει και οι γενικές εκλογές πιθανότατα να λάβουν χώρα την ερχόμενη άνοιξη . Έχει ήδη συστήσει θέσεις long στα 10-ετή ιταλικά ομόλογα έναντι των γαλλικών με στόχο τις 180 μονάδες βάσης .

Σε πείπτωση μίας απότομης επιδείνωσης του πολιτικού σκηνικού ωστόσο, η τράπεζα θα επανεκτιμήσει τα πλεονεκτήματα αυτού του trade , υπό το πρίσμα των σχεδίων προϋπολογισμού της κυβέρνησης στα τέλη Σεπτεμβρίου . Τα ιταλικά ομόλογα διαπραγματεύονται πολύ σφιχτά σε σχέση με τα ισπανικά, αντικατοπτρίζοντας μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς παράγοντες , γεγονός το οποίο αντανακλά αναμφισβήτητα ένα πολιτικό risk premium.

Tρίτο μεγάλο θέμα των αγορών τον νέο μήνα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι η ανακοίνωση της πολιτικής της Fed και η συνέντευξη στις 18 Σεπτεμβρίου. Η τράπεζα εκτιμά ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα ανακοινώσουν μια σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων στην συνεδρίαση της 17 – 18 Σεπτεμβρίου , επικεντρώνοντας το μεγαλύτερο – αν όχι όλο- μέρος της μείωσης στις αγορές ομολόγων. Αυτό θα ήταν σύμφωνο με τις εμπειρικές ενδείξεις ότι αυτή η πολιτική είναι πιο αποτελεσματική στη διευκόλυνση των οικονομικών συνθηκών.

Η GS αναμένει επίσης από την FOMC να μειώσει το όριο/στόχο της ανεργίας και να θεσπίσει αυστηρότερες προϋποθέσεις για τον πληθωρισμό. Η αγορά ομολόγων έχει ήδη προεξοφλήσει τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με την τράπεζα. Η μείωση της αβεβαιότητας μετά την ανακοίνωση , μαζί με μια ισχυρότερη καθοδήγηση, θα μπορούσε να κρατήσει τις αποδόσεις σε έλεγχο . Σύμφωνα με τις προβλέψεις της GS, οι αποδόσεις των αμερικάνικων treasuries θα κυμανθούν το 2014 μεταξύ του 2,75 % και του 3.00 %.

Τέταρτο και τελευταίο μεγάλο θέμα του Σεπτεμβρίου είναι οι γερμανικές γενικές εκλογές , στις 22 του μήνα. Τα εκλογικά κέντρα κλείνουν στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα , και τα πρώτα exit polls (που είναι συνήθως αξιόπιστα) θα είναι διαθέσιμα αμέσως μετά. Η υποστήριξη για την κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ έχει αυξηθεί ελαφρά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, έτσι ώστε η συνέχιση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας ή ενός μεγάλου συνασπισμού με την αντιπολίτευση SPD, φαίνονται εξίσου πιθανά, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ( έχουν πιθανότητα 90 % συνολικά ) .

Η Goldman δεν αναμένει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών να οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή της απάντησης της γερμανικής κυβέρνησης στην κρίση του ευρώ, εν μέρει επειδή η επίσημη στάση έχει συχνά αποδειχθεί τελικά πιο ευέλικτη από ό, τι η πρότεινε η ρητορική της. Ο ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσαμε να δούμε ενδεχομένως μια πιο ουσιαστική στροφή της γερμανικής προσέγγισης είναι το θέμα της τόνωσης της ανάπτυξης, σε εγχώριο και σε επίπεδο ευρωζώνης .

Οπως καταλήγει η Goldman Sachs, η αφαιρέση της αβεβαιότητας γύρω από την πολιτική της Fed τον Σεπτέμβριο, η επιβίωση της ιταλικής κυβέρνησης , το αποτέλεσμα των εκλογών της Γερμανίας και η υποστήριξη της ΕΚΤ για τις τιτλοποιήσεις, αποτελούν τη βάση για την προτίμηση των ευρωπαϊκών assets για τα οποία δηλώνει
bullish.ΒοfA Merrill Lynch – Societe Generale

Mετά την Goldman, Ευρώπη ψηφίζουν και οι ΒοfA Merrill Lynch και Societe Generale, αναμένοντας ένταση της στροφής των επενδυτών προς τις μετοχές και μακριά από τα ομόλογα και αύξηση των εισροών κεφαλαίων προς την περιοχή, δεδομένου ότι η όποια ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία θα είναι βραχύβια.

Η πιθανότητα ενός σοβαρου sell-off της αγοράς κατά το τρίτο τρίμηνο, έχει σταματήσει την μετακίνηση των επενδυτών μακριά από τα ομόλογα και προς τις μετοχές, αλλά η λεγόμενη «Μεγάλη Στροφή» θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America / Merill Lynch.

Η σύσφιξη των συνθηκών ρευστότητας, καθώς και μια παρατεταμένη άνοδος της τιμής του πετρελαίου λόγω και τις αύξησης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να μετατρέψουν την οπισθοχώρηση των μετοχών τον Αύγουστο σε κάτι περισσότερο από μια υγιή διόρθωση.

Το σενάριο της μεγάλης στροφής προς τις μετοχές βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό πίεση. Μία «απεργία αγοραστών» στις αγορές έγινε ξαφνικά ορατή στα τέλη του Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές είδαν πως υπάρχουν πιθανότητες ενός event risk μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της BofA / ML σε νέο note.

Όπως υπογραμμίζουν, αν και παραμένουν ακόμα μεγάλοι πιστοί της Μεγάλης Στροφής των επενδυτών από τα ομόλογα προς τις μετοχές, πιστεύουν ότι είναι συνετό για τους επενδυτές να κατανοήσουν τους πιθανούς κινδύνους στις αγορές κατά το επόμενο τρίμηνο.

Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι η κλιμάκωση της κατάστασης της Συρίας η οποία μπορεί να στείλει το πετρέλαιο πάνω από 125 δολάρια το βαρέλι, κάτι το οπίο το 2008, το 2011 και το 2012 βοήθησε να πυροδοτηθεί μια διόρθωση στις μετοχές.

Ιστορικά κατά τη διάρκεια της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου, οι μετοχές τείνουν να υποαποδίδουν των ομολόγων, τα οποία έχουν υποαποδόσει των θέσεων σε μετρητά. Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι ενάντια σε ένα sell-off της χρηματιστηριακής αγοράς, προσθέτοντας ότι είναι «αδύνατο να υποστηρίξει κανείς πως ο επενδυτικός κόσμος είναι σημαντικά overweight στις μετοχές και underweight στα ομόλογα αυτή τη στιγμή».

Αν και το καλοκαίρι τελείωσε πιο νευρικό από ό, τι ξεκίνησε, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που δεν υποστηρίζουν σε καμία περίπτωση την κατάρρευση που έζησαν οι μετοχές το 1987, το 1998 και το 2008, καταλήγει η BofA Merrill Lynch.

Σύμφωνα με την Societe Generale, από την Ευρώπη εξακολουθούν να λείπουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρές εισροές. Όπως επισημαίνει, παρά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αυξημένες εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές, θα χρειαστούν ακόμη 100 δισ. δολάρια καθαρών εισροών σε μετοχές της περιοχής για να αντισταθμιστούν οι απότομες εκροές που έχει δει η περιοχή από το 2007. Όπως τονίζει, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι καθαρές εισροές «μαζεύονται» γύρω από τις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ επιβραδύνονται αυτές προς τις μετοχές των ΗΠΑ.

Facebook Comments