Σύνοδο Κορυφής «φωτογραφίζει» η Αθήνα μετά τις δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου ότι η Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου μπορεί να προσμένει συμφωνία μόνο για εκταμίευση της δόσης και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς ρύθμιση του χρέους.

«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους – αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους – μας βοηθάνε τα μάλα», σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Μας βγάζουν από το δίλημμα για το εάν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής», επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι.

Η ευρωπαϊκή πηγή είπε παράλληλα πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μία και μόνο πρόταση στο τραπέζι και αυτή είναι να μείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως συμμετοχή σε δανειακές συμβάσεις.

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα μπορούσε να δρομολογήσει είσοδο των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση.

Όπως εξήγησε, τυχόν ανάλυση της ΕΚΤ θα ερχόταν σε ευθεία ρήξη με την τοποθέτηση του ΔΝΤ που διαμηνύει σε όλους στους τόνους πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς βαθύτερα μέσα ελάφρυνσης.

Facebook Comments