“Είναι καιρός να πείτε  au revoir, ciao and auf wiedersehen στην κρίση του ευρώ”, γράφει ο αρθρογράφος του Marketwatch και συγγραφέας, Matthew Lynn. Τουλάχιστον για τώρα…

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι τα βαθιά δομικά ελαττώματα του οικοδομήματος του κοινού νομίσματος δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά όπως και να έχουν τα πράγματα, οι οικονομικοί δείκτες της Ευρώπης δείχνουν μια βελτίωση και μένει να φανεί εάν αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς τη διατηρήσιμη ανάκαμψη.

Έτσι, ο Lynn παρουσιάζει πέντε τρόπους για να επωφεληθούν οι επενδυτές από το νέο σκηνικό:

1. Το βρετανικό χρηματιστήριο. Οι επενδυτές μπορούν να ποντάρουν στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης μέσω των βρετανικών μετοχών, χωρίς να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να “εγκλωβιστούν” σε ένα νόμισμα που ίσως να μην επιβιώσει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

2. Τα ιρλανδικά ακίνητα. Το ιρλανδικό real estate κατέρρευσε κατά 50% από το υψηλό του 2008. Μόνο οι ΗΠΑ έζησαν μια τέτοια κατάρρευση των ακινήτων τους, αλλά πλέον, ακόμα και στην αμερικανική αγορά σημειώνεται σημαντική ανάκαμψη των τιμών. Στην Ιρλανδία, η αγορά ακινήτων διαμορφώνεται σήμερα σε δίκαιες τιμές και η ανάκαμψη προβλέπεται γρήγορη, καθώς η οικονομία θα ενισχύεται.

3. Τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει πέσει από το 20% που ήταν στις αρχές του 2013, περίπου στο 10%. Όμως, μπορεί να πέσει και άλλο. Μετά τις γερμανικές εκλογές θα πρέπει να γίνει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να το αποπληρώσει στα επίπεδα όπου βρίσκεται σήμερα. 

4. Οι πολυεθνικές της Ευρωζώνης. Παρά τα προβλήματά της, η Ευρωζώνη είναι η πατρίδα επιτυχημένων επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία, όπως η Volkswagen, η Accor και η Inditex. Όλες τους δέχθηκαν πλήγμα στις εθνικές αγορές τους, παρότι τα πήγαιναν καλύτερα στις υπόλοιπες. Όταν οι τοπικές αγορές ανακάμψουν, πολλές από τις μεγάλες πολυεθνικές της Ευρώπης θα αρχίσουν να πηγαίνουν πολύ καλύτερα.
 

5. Η αναδυόμενη Ευρώπη. Αγορές όπως αυτές της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας ήταν απούσες από το προηγούμενο ράλι των αναδυόμενων χρηματιστηρίων, το οποίο τελείωσε ξαφνικά την Άνοιξη. Ο λόγος ήταν πως και αυτές έπεσαν θύμα της κρίσης του ευρώ, κυρίως εξαιτίας της εξάρτησής τους από τις μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης που έχουν τα εργοστάσιά τους εκεί και από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες για τη χρηματοδότηση. Όμως, αυτές οι χώρες έχουν όλα τα άλλα χαρακτηριστικά των υψηλής ανάπτυξης αναδυόμενων αγορών. Έχουν καλά εκπαιδευμένα και νέα σε ηλικία εργατικά δυναμικά, περιθώρια ανάπτυξης έως ότου φτάσουν τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες και είναι απαλλαγμένες από τα χρέη και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Μόλις η Ευρωζώνη ανακάμψει, θα τα πάνε πολύ καλύτερα.

Πάντως, ο Lynn συμβουλεύει τους επενδυτές να μην παρασύρονται. Εάν η κρίση δεν έχει τελειώσει, θα αναζωπυρωθεί το 2015 ή το 2016 και στο δεύτερο γύρο, θα είναι η Γαλλία και όχι η Ελλάδα αυτή που θα χρεοκοπήσει.

“Έως τότε, όμως, υπάρχουν μερικές καλές ευκαιρίες στην Ευρώπη, αρκεί να μην σχεδιάζετε να επενδύσετε για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους”, καταλήγει ο αρθρογράφος.

Facebook Comments